Ostani doma
RTL Vrijeme

vremena prognoza željke pogačić

U Hrvatsku stiže kiša i jugo: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Puhat će umjereno do jako jugo, a u unutrašnjosti južni vjetar zbog kojeg će se činiti malo toplije

Nakon tjedna dominacije anticiklone stiže jedna Genovska ciklona i to po uobičajenom voznom redu. Prvo na zapad, a onda i u ostatak zemlje. Donosi kišu, jugo i na kraju buru koja bi mogla stvarati probleme u prometu, ali će rastjerati oblake!

Danas do kraja dana

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povremena kiša na Jadranu i predjelima uz njega će prema sredini dana biti sve češća, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju. Tamni kišni oblaci stići će i do središnjih predjela, ali to će biti prvi frontalni kišni val. Puhat će umjereno do jako jugo, a u unutrašnjosti južni vjetar zbog kojeg će se činiti malo toplije.

U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će popodne biti sve kišovitije, gotovo cijelo područje će do večeri dobiti svoju porciju oborine. Najveća vjerojatnost za obilniju količinu je u južnijim predjelima, na širem karlovačkom i sisačkom području. Zapuhat će sjeverac, a temperaturu će biti oko 10 °C, hladno.

U rano popodne jedan kišni val stiže u zapadnu Slavoniju, ali će prema večeri kiša zahvatiti i većinu područja. Uz to, zapuhat će hladan sjeverac i bit će osjetno hladnije od maksimalnih 12 °C koliko se očekuje u rano popodne.

U Dalmaciji će popodne biti dosta nestabilno. Pljuskovi praćeni grmljavinom će biti sve češći, prema večeri moguće su lokalno i nevere uz obilniju kišu. Očekuje se negdje između 30 i 60 litara po četvornom metru. Puhat će jako jugo, osobito u južnodalmatinskom akvatoriju.  Navečer će na sjeveru Dalmacije, pod Velebitom, zapuhati jaka, u noći na udare olujna bura i zasigurno stvarati probleme u prometu.

Na sjevernom Jadranu i u gorju i popodne oblačno i kišovito. Najviše bi se moglo skupiti na širem riječkom području, u podvelebitskom primorju i na otocima, više od 50 l/m2, mjestimice i do 80 l/m2! Jugo će gotovo sredinom dana sasvim oslabjeti i okrenuti na buru koja će najjača biti u noći na utorak upravo na dobro poznatim burovitim lokalitetima. Uz buru, jasno, stiže i pad temperature, pa u najvišem gorju može navečer biti susnježice ili snijega.

Za danas su na snazi upozorenja DHMZ-a, osobito za primorje, gorje i Dalmaciju zbog količine kiše i grmljavinskog nevremena - osobito u popodnevnim satima. Narančasto upozorenje je i zbog jake bure navečer pod Velebitom, nakon cijele kišne epizode.

Do kraja tjedna na kopnu

Vrijeme će se u utorak postupno stabilizirati, oblaci će odmicati dalje na istok stoga na kišu još u prijepodnevnim satima mogu računati stanovnici Slavonije, Baranje, Srijema, Like i unutrašnjosti Dalmacije. Središnja Hrvatska će nakon dugih, maglovitih osam dana dobiti nešto sunčanih sati. Uz još slab do umjeren sjeverac, neće biti odviše ugodno. Štoviše, jutro će biti vrlo hladno, nerijetko uz prizemni mraz. Sredina tjedna bit će stabilna što opet donosi maglu, u srijedu uglavnom u jutarnjim satima dok bi u četvrtak ona opet mogla biti dugotrajnija. Velika je vjerojatnost za hladan, vjetrovit i oblačan kraj tjedna, uz zimske oborine u gorju, drugdje samo jesensku kišu. No, ništa drugačije ne možemo ni očekivati od mjeseca koji nosi ime studeni, zar ne?

Do kraja tjedna na moru

Južna Dalmacija će svoju porciju kiše dobiti u noći i u utorak prijepodne, lokalno više od 30 litara po četvornome metru, dok će na sjeveru Jadrana bura gotovo sasvim rastjerati oblake. Kako grmljavinski kišni oblaci budu odmicali na jug  tako će je zamjenjivati jaka bura, nerijetko s olujnim udarima. Računajte da će u utorak biti poteškoća i prekida u pomorskom i cestovnom prometu. Praznik i spomendan bit će duž cijele obale vedar, sunčan. Uz umjerenu, prijepodne na udare jaku buru, bit će dosta prohladan praznik.  Nakon mirnog i sunčanog četvrtka, ponegdje uz sumaglicu i maglu, krajem petak i za vikend je izgledna nova epizoda bure, ovog puta čini se prave studene škure bure. Ipak, preciznije o tome donosimo u našim idućim prognozama!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!