Ostani doma
RTL Vrijeme / Novosti

ovakvih pojava bit će više

Vremenska prognoza Doriana Ribarića: Alarmantna upozorenja su se ostvarila, evo što nas čeka

Vremenska prognoza Doriana Ribarića: Alarmantna upozorenja su se ostvarila, evo što nas čeka
Sanjin Strukic/PIXSELL, Matija Habljak/PIXSELL

Velika većina oborina pala je u petak u kratkom vremenu između 21 i 24 h što je doprinijelo takvim bujičnim poplavama.

Kao što smo najavljivali i upozoravali u jučerašnjim prognozama, snažno pogoršanje vremena nažalost teško je pogodilo zapad zemlje i donijelo katastrofalne bujične poplave, osobito u Zagrebu. Bili su to jaki tropski pljuskovi s kojima je pala obilna količina oborine u vrlo kratkome vremenu.

U Varaždinu je palo ekstremnih 128 litara po četvornome metru što je ujedno i gotovo pa rekordna vrijednost za taj grad u srpnju. Najjača zabilježena kiša bila je čak 131 litru po metru kvadratnom. Radi se o gotovo 1,5 puta više kiše nego li inače padne u cijelome srpnju. 

Vezana vijest

Poplava u Zagrebu

Ovakvi će događaji biti sve češći

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slijedi grad Zagreb na čijem je području kiša prouzrokovala najviše problema i paralizirala grad. Palo je između 55 i 80 mm kiše po kvadratu, najviše na postaji Zagreb-Grič 81 mm. Velika većina tih oborina pala je u petak u kratkom vremenu između 21 i 24 h što je doprinijelo takvim bujičnim poplavama.

Iako se radi o ekstremima, poplavama kojima znatno dopinosi urbanizacija i betonizacija, uz postupno globalno zatopljenje ovakvi tropski pljuskovi postaju sve češći pa se i standardi za odvodnju oborinskih voda moraju mijenjati. 
Za kontrast ovim poplavama, na jugu Jadrana palo je svega nekoliko litara po kvadratnome metru, svakako nedovoljno da se ublaži tamošnja izražena suša.

Poplava u Zagrebu

VRHUNAC KIŠE IZA NAS – slijedi povratak u ljeto

U najpogođenijim područjima najgore je srećom iza nas. Povremeno će još padati malo kiše, ali već sredinom dana se očekuje njen prestanak, a kasnije poslijepodne i razvedravanje. 

Već od nedjelje barem djelomice sunčano i sve toplije, a novi tjedan donosi povratak vrućina pa i prave ljetne žege. 

Vezana vijest

Vatrogasci u akciji: Izvlačili potopljeni automobil ispod podvožnjaka. Sve nadgledao Bandić

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!