Ostani doma
RTL Vrijeme / Novosti

tjedna prognoza Doriana Ribarića

Oprez! Danas nas očekuju i neke opasne pojave, bujične poplave moguće na području Zagreba, Siska i Karlovaca

Oprez! Danas nas očekuju i neke opasne pojave, bujične poplave moguće na području Zagreba, Siska i Karlovaca
RTL/Pixsell/Shutterstock

Jučerašnje olujno nevrijeme bilo je tek uvertira

Prvi tjedan u kolovozu krenuo je završetkom toplinskog vala. Vrućine su popustile, no na zapadu je u ponedjeljak već bilo mjestimičnih olujnih nevremena. Pritom je to samo uvod malo dugotrajnije pogoršanje koje nas glavninom očekuje tijekom utorka i srijede. 

Vezana vijest

Uragan Isaias prijeti Floridi (thumbnail)

Opasne pojave

Najprije valja upozoriti na opasne vremenske pojave tijekom utorka. Naime, gotovo posvuda se mogu razviti jača grmljavinska nevremena s tučom, a očekuje se lokalno obilna oborina u obliku pljuskova. No, kiša će padati u nekoliko naleta, glavninom u noći i ujutro, zatim i navečer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povrh toga, atmosfera je vrlo nestabilna pa su na moru moguće i pijavice, a računajte da će najprije puhati jako i vrlo jako jugo, a zatim bura. U svakom slučaju, najbolje za izbjegavati plovidbu manjim brodicama. 

Vozni red nestabilnosti

Prvi val pogoršanja u obliku nevera proširit će se Jadranom u prvome dijelu utorka, a kiša će najintenzivnija biti na riječkom području te osobito u unutrašnjosti Dalmacije gdje će ponegdje, uglavnom u Imotskoj krajini, tlo natapati i čitavog dana. Malo mirnije bit će sredinom dana uz kraća sunčana razdoblja, ali ubrzo slijedi novi kišni val.

Najprije će se kiša, pljuskovi i grmljavina postupno proširiti na veći dio unutrašnjosti, a do večeri i na srednji i južni Jadran. Pritom će ti naleti kiše biti sve izraženiji i obilniji, osobito u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Vezana vijest

Upravo na zagrebačkom, karlovačkom i sisačkom području bi moglo biti najgore što se tiče bujičnih poplava jer se samo navečer očekuje 50-ak litara kiše po četvornome metru. 

Danju osjetno svježije, najviše do 25-26 stupnjeva, dok će se 30-ice dohvatiti još samo na krajnjem istoku, možda i krajnjem jugu zemlje.

Vrijeme na kopnu

U srijedu još na kopnu ostaje prilično tmurno i kišovito, osobito navečer uz opet lokalno obilnije pljuskove. Bit će to i najsvježiji dan ovoga tjedna s temperaturama tek malo iznad 20 stupnjeva.

Većina kiše će se ispadati do četvrtka poslijepodne kada očekujemo postupno smirivanje vremena i barem djelomično razvedravanje. Od petka opet sunčanije i sve toplije, a za vikend i vruće.

Vrijeme na moru

Na moru također nestabilno do četvrtka. No povremeni pljuskovi i grmljavina već u srijedu tek sporadični, uglavnom u zaobalju i to u prvome dijelu udana. Sunčana razdoblja sve dulja, osobito od petka kada kreće i stabilnije razdoblje, nerijetko uz opet prave ljetne temperature.

Na sjevernom dijelu vjetrovitije uz jaku, pod Velebitom na udare olujnu buru, koja će samo nakratko u četvrtak zapuhati i na jugu.  

Sve u svemu, bit će ovo prilično promjenjiv i vrlo nestabilan tjedan pod utjecajem ciklone, osobito tijekom utorka i srijede. No već do vikenda povratak ljetnih vrućina.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!