Ostani doma
RTL Vrijeme / Novosti

Prevalio 8000 kilometara

Ne miriše na dobro: Dim od američkih požara stigao u Europu

Ne miriše na dobro: Dim od američkih požara stigao u Europu
AP Images

Zbog snažnih atmosferskih sustava dim od požara bio je danima zatočen iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike

Dim od golemih šumskih požara na američkoj zapadnoj obali stigao je sve do Europe, objavila je u srijedu europska služba za praćenje klime.

Čestice dima putovale 8000 kilometara

Satelitski podaci Službe za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) pokazali su da su šumski požari koji haraju Kalifornijom, Oregonom i državom Washington "nekoliko desetina do stotina puta intenzivniji" od prosjeka zadnjih godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog snažnih atmosferskih sustava dim od požara bio je danima zatočen iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike, uzrokujući potencijalno opasnu kvalitetu zraka u gradovima kao što su Portland, Oregon, Vancouver i San Francisco.

Vezana vijest

Veliki požar u Sjevernoj Kaliforniji

No vrijeme se u ponedjeljak promijenilo i dim je zračnom mlaznom strujom odnesen na istok. Portal NY Metro Weather objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad New Yorka.

CAMS je objavio da je otkrio da su čestice dima od požara stigle čak 8000 kilometara dalje na istok, do sjeverne Europe.

Izgorjela je površina veličine New Jerseya

Procjenjuje da su požari od sredine kolovoza oslobodili više od 30 milijuna tona ugljičnog dioksida.

"Razmjeri i jačina tih požara daleko su veći nego u 18 godina koliko prikupljamo podatke", od 2003., rekao je Mark Parrington, viši znanstveni suradnik CAMS-a i stručnjak za šumske požare.

Vezana vijest

Kalifornija požari

Požari su već progutali gotovo dva milijuna hektara na zapadu SAD-a, što odgovara otprilike površini države New Jersey. Poginulo je 35 ljudi, a strahuje se da bi moglo biti još žrtava.

Globalno zagrijavanje postalo je zbog tih katastrofalnih požara jedna od glavnih tema u američkom javnom diskursu nekoliko tjedana uoči predsjedničkih izbora.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!