Ostani doma
RTL Vrijeme / Novosti

cijena prekomjernog obilja

Legendarni prirodoslovac David Attenborough upozorava: 'Kapitalizam treba obuzdati kako bismo spasili prirodu'

Legendarni prirodoslovac David Attenborough upozorava: 'Kapitalizam treba obuzdati kako bismo spasili prirodu'
Shutterstock

Priroda će, kaže Attenborough, procvjetati kada oni koji imaju jako puno, budu imali malo manje.

Sir David Attenborough kaže da se prekomjerno obilje zapadnjačkih zemalja mora obuzdati kako bi se prirodni svijet oporavio, piše BBC.

Legendarni prirodoslovac u razgovoru na novom BBC-jevom podcastu pod nazivom ''Na kojem smo planetu?'' s Liz Bonnin rekao je da će se životni standard u bogatim državama morati promijeniti.

Vezana vijest

Centar

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priroda će, kaže, ponovno procvjetati kada oni koji imaju jaku puno, budu imali malo manje. ''Morat ćemo živjeti ekonomičnije. Viškovi i obilje koje je stvorio kapitalizam morat će se nekako obuzdati. To ne znači da je kapitalizam mrtav i ja nisam ekonomist tako da ne znam. No, vjerujem da su države diljem svijeta i normalni ljudi počeli shvaćati da pohlepa ne donosi sreću'', poručio je Attenborough.

Attenborough je istaknuo da kada se pomogne prirodi, svijet postane bolje mjesto za sve.

Na podcastu će se u deset nastavaka govoriti o problemima i rješenjima klimatskih promjena, a objavljuje se na drugu godišnjicu objave jednog od najvažnijih znanstvenih izvješća o globalnom zatopljavanju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.

Sir Attenborough također je govorio o svojoj frustraciji zbog odgode COP26, odnosno, Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja se trebala održati u Glasgowu.

Vezana vijest

Dinosauri

Pandemiju koronavirusa nazvao je 'katastrofom za sve nas' te je istaknuo da je depresivno da svaki put kada se stvori prilika da se nešto poduzme po pitanju klimatskih promjena, to se odgodi. Također je i komentirao zaustavljanje užurbanog života.

''Imali smo vremena sjesti i zastati i odjednom shvatite, ako sjedite u parku ili vrtu, da možete čuti pjev ptica, a to niste čuli već dugo. To podigne ljudski duh i počinjete shvaćati što je zapravo važno'', zaključio je Attenborough.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!