Ostani doma
Novosti / Ekologija

Nevidiljivi zagađivač

Šokantno izvješće: Mikrovlakana ima koliko i zvijezda u Mliječnoj stazi i vrlo jednostavno ulaze u oceane

Šokantno izvješće: Mikrovlakana ima koliko i zvijezda u Mliječnoj stazi i vrlo jednostavno ulaze u oceane
Shutterstock

Vlakna koja su duga svega pet milimetara padaju uglavnom s odjeće i dospijevaju u vodovodne sustave.

Izvješće iz Kalifornije o razini onečišćenja okoliša plastičnim mikrovlaknima otkrilo je zapanjujuće razmjere tog ekološkog problema, prenosi Guardian.

U izvješću se procjenjuje da je 2019. godine u prirodni okoliš savezne države Kalifornije ispušteno vrtoglavih četiri tisuće metričkih tona, odnosno, 13,3 kvadrilijuna mikrovlakana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vlakna koja su duga svega pet milimetara padaju uglavnom s odjeće, primjerice traperica, i jakni od flisa. ''Ovo otkriće naprosto je šokantno'', izjavila je Alexis Jackson iz neprofitne organizacije Nature Conservancy in California.

Vezana vijest

Plastika

Dok mnogi zamišljaju da su onečišćeni oceani puni velikog otpada poput vrećica, slamki i boca, stvarna slika je drugačija. Naime, za to su odgovorne sitne čestice koje se nakupljaju u malim organizmima te postaju dio hranidbenog lanca. Zbog njihove veličine jednostavnije je da se nakupljaju u biljkama i planktonima. Nedavno istraživanje pokazalo je da je 73 posto ulovljene ribe i dubina Atlantika imalo mikroplastiku u želucima.

Radi boljeg razumijevanja, brojku od 13,3 kvadrilijuna autori istraživanja usporedili su s činjenicom da se u okolišu nalazi mikrovlakana koliko ima i zvijezda u Mliječnoj stazi.

Pranjem sintetičke odjeće u perilicama za rublje, tisuće mikrovlakana dospijeva u okoliš i završavaju u otpadnim vodama. Prosječnom 'turom' opranog rublja u okoliš dospije više od 700 tisuća vlakana. Zasad ne postoje perilice rublja koje filtriraju takve čestice.

Vezana vijest

Budućnost

Potrošači moraju zahtijevati promjenu

''Takav sintetički materijal nepoznat je prirodnom okolišu, a u naš okoliš dospijeva brže nego što smo mislili. Ljudi su stoga zabrinuti zbog dugotrajnih posljedica na okoliš, ali i zdravlje'', rekao je Roland Geyer, industrijski ekolog sa sveučilišta Santa Barbara.

Utjecaj mikrovlakana na ljudsko zdravlje nije u potpunosti jasan, ali nedavno istraživanje pokazalo je da prosječna osoba konzumira više od 5 800 čestica sintetskih vlakana svake godine. Problem se samo povećava, uzevši u obzir da je trenutno 60 posto odjeće napravljeno od sintetike, a do 2050. očekuje se da će se globalna proizvodnja sintetike utrostručiti.

Vezana vijest

David Attenborough

Stručnjaci kažu da je jedno od mogućih rješenja investicija u tehnologiju filtracije perilica za rublje koja bi spriječila da ta vlakna dospiju u vodovodni sustav. ''Potrošači mogu pomoći time da zahtijevaju promjenu'', rekla je Geyer.

Kalifornija je dugo predvodnik u borbi za zaštitu okoliša uključujući i upotrebu obnovljivih izvora energije te zabranu korištenja plastičnih vrećica.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!