Ostani doma
Novosti / Ekologija

Djeluje poput klima uređaja

Treba nam tehnologija: Znanstvenici testirali boju koja pomaže u borbi protiv globalnog zatopljenja

Treba nam tehnologija: Znanstvenici testirali boju koja pomaže u borbi protiv globalnog zatopljenja
Shutterstock

Zgrada koja bi bila obojena tom bojom imala bi nižu sobnu temperaturu što bi značilo da bi joj bilo potrebno manje klimatizacije što također pridonosi okolišu

Znanstvenici su osmislili novu ultra- bijelu boju koja može reflektirati 95,5 posto Sunčeve svjetlosti u trenutku kada ona osvijetli površinu prekrivenu tom bojom, prenosi IFLScience.

Razlika do čak deset stupnjeva

Ovo nevjerojatno svojstvo omogućava da površina obojena tom bojom, primjerice zgrada, dosegne temperaturu nižu od svoje okoline, čak i ako je zgrada direktno izložena Sunčevoj svjetlosti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovakav tehnički napredak mogao bi pomoći u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Vezana vijest

Vrućina

Tim znanstvenika testirao je boju tijekom dva dana. Kada je Sunce bilo na najvišoj točki na nebu, temperatura obojane površine bila je za 1,7 stupanj Celzijus niža od temperature okoline. Po noći je ta razlika bila još i veća, čak 10 stupnjeva Celzijusa. 

Sposobnost ove boje da hladi objekte i zgrade je zasigurno uzbudljiva i korisna za velik broj industrija u svijetu koji se neprestano zagrijava. To može pomoći i kod skladišta gdje se čuvaju proizvodi koji se brzo kvare. 

Korisno na svakom koraku 

Zgrada koja bi bila obojena tom bojom imala bi nižu sobnu temperaturu što bi značilo da bi joj bilo potrebno manje klimatizacije što također pridonosi okolišu. 

Boja je akrilna i u sastavu ima kalcijev karbonat. Zato što ne sadrži metle, mogla bi se koristiti i na telekomunikacijskim komponentama koje se drže vani, što bi omogućavalo da se one ne pregrijavaju, a ujedno im se ne bi ometao signal. 

Vezana vijest

venecija barijere brana mojsije

"Naša boja je kompatibilna s proizvodnim procesom komercijalnih boja, a troškovi proizvodnje mogli bi biti jednaki ili čak niži. Cilj je osigurati pouzdanost boje kako bi se dugoročno mogla koristi u vanjskoj upotrebi", kazao je profesor Xiulin Ruan, s američkog Sveučilišta Purdue.

Tim trenutno planira istražiti na koji način je ova boja pouzdana kada su u pitanju faktori u okolišu. U daljnjim će testiranjima biti izložena ultraljubičastom svjetlu, prašini, vodi i deterdžentima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!