Ostani doma
Novosti / Ekologija

Energetski su neovisni

Ovaj je grad smanjio svoju emisiju ugljikovog dioksida gotovo na nulu: 'Fokusirali smo se na konkretan cilj i išli korak po korak'

Unutar sljedećih nekoliko tjedana započet će izgradnja postrojenja za elektrolizu vodika u energetskom parku.

Grad Wunsiedel na sjeveroistoku Bavarske u Njemačkoj smanjio je emisiju ugljikovog dioksida gotovo na nulu. Tamošnji stanovnici su prije 20 godina počeli inteligentno povezivati svu proizvodnju i potrošnju energije. 

Ostatak Njemačke, gdje energetski preokret polako napreduje, trebala bi pažljivo pratiti i ugledati se na ovaj gradić, kažu tamošnji stručnjaci. O državama poput Hrvatske, koja daleko zaostaje, da ne govorimo.

Vezana vijest

sunce

Wunsiedelski način se sada smatra glavnim primjerom energetske industrije budućnosti

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U okolici Wunsiedela raste puno stabala, a tamošnji stanovnici znaju kako će ga iskoristiti. Tamo drvo nije samo sirovina za građevinsku industriju, već i za ogromnu proizvodnju elektrane za pelete. Upravo zato se pilana nalazi izravno u energetskom parku. 

"Pri piljenju drveta, piljevina i komadići drveta su ostaci koje se transportiraju u tvornicu peleta te se tamo i prerađuju. Tako smo uštedjeli i proizveli energiju na najkraćoj mogućoj udaljenosti, bez da smo koristili kamione za transport", kažzao je za njemački RTL menadžer GELO Holzwerke GmbH Wolf-Christian Küspert

Na primjer, ako ima premalo vjetra ili solarne energije, pelete se spaljuju kako bi proizvele toplinu koja se onda koristi pri pokretanju turbina koje generiraju električnu energiju. Otpadna toplina se koristi za sušenje svježeg drveta i prešanje novih peleta.

To je savršen ciklus i bitna komponenta Wunsiedlovog puta k neutralnosti u ispuštanju ugljikovog dioksida. 

"Što to mi radimo drugačije? Fokusirali smo se na konkretan cilj i korak po korak smo išli prema tom cilju sa svakim pojedinačnim projektom", kaže menadžer SWW Wunsiedel GmbH Marco Krasser

Vezana vijest

stabla

Presudno je pronaći najbolju kombinaciju energije i skladištenja za regiju, a pritom i uključiti stanovnike

"Stanovnici su uključeni u svaki projekt od samog početka. Mogu se uključiti ekonomski ili dati svoje prijedloge. To je jedini način da ljudi prihvatu velike projekte poput vjetroelektrana, velikih fotonaponskih postrojenja ili lokalnih mreža za grijanje", kaže menadžer SWW Wunsiedel GmbH Marco Krasser

Wunsiedleru se prije nekoliko godina pridružila i kompanija Siemens te se tamo već nalazi jedan od najvećih bavarskih sustava za pohranu baterija koje se koristi za stabiliziranje mreže i za pohranjivanje viška energije vjetra ili Sunca te odvajanja po potrebi.

S jednom ogromnom litij-ionskom baterijom se cijeli grad Wunsiedel, koji ima oko 10 tisuća stanovnika, može opskrbljivati energijom jedan sat.

Unutar sljedećih nekoliko tjedana započet će izgradnja postrojenja za elektrolizu vodika u energetskom parku.

"Ovo će biti jedno od najvećih postrojenja u Njemačkoj koje će biti napajano sto posto zelenom energijom, što znači da ćemo proizvoditi sto posto zeleni vodik", kaže menadžer Decentralised Energy Systems Siemens AG Andreas Schmuderer i dodaje: "Ovaj projekt vidimo kao svjetionik, primjer, ili pravi laboratorij u Njemačkoj od kojeg mnogi mogu naučiti kako bi stvorili energetski prijelaz i energetsku budućnost."

Vezana vijest

Ugljični dioksid

Od 2011. godine Wunsiedel je uštedio 98 posto ugljikovog vodika i jako je blizu da bude neutralan na ugljikov dioksid, ako ne računate automobilski promet. To je odlično za klimu, ali i za regiju jer je zelena energija vrlo atraktivna za gospodarstvo. 

"Zbog reputacije koju sada imamo kao zelena regija, kao regija vodika ili, prije svega, kao dekarbonizirana regija općenito, primjećujemo jasnu potražnju za komercijalnim prostorom, posebno za tvrtke koje pridaju važnost zelenom otisku", kaže gradonačelnik Wunsiedela Nicolas Lahovnik

Izvor videa: ENEX/DE RTL TV. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!