Ostani doma
Novosti / Ekologija

nije tako jednostavno

Uspijemo li smanjiti emisije samo ovog plina izbjeglo bi se zagrijavanje od 0,3 °C do 2045. godine

Uspijemo li smanjiti emisije samo ovog plina izbjeglo bi se zagrijavanje od 0,3 °C do 2045. godine
Shutterstock

Fosilna goriva, stoka i otpad koji trune stvaraju staklenički plin koji je odgovoran za 30 posto globalnog zagrijavanja

Smanjivanje emisija metana od vitalne je važnosti za suzbijanje klimatske krize i brzo suzbijanje ekstremnih vremenskih uvjeta koje već danas pogađaju ljude širom svijeta, navodi se u novom izvješću UN-a.

Vezana vijest

Globalno zagrijavanje

Izbjegavanje od zagrijavanja od 0,3 °C do 2045. godine

U 2020. godini zabilježen je rekordan porast količine snažnog stakleničkog plina koji je proizvela industrija fosilnih goriva, stoka i truli otpad. Zaustavljanje daljnjeg porasta količine je trenutno najjača dostupna akcija usporavanja globalnog zatopljenja u bliskoj budućnosti, rekla je Inger Andersen, šefica UN-ovog odsjeka za zaštitu okoliša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvještaj je otkrio da bi se emisija metana do 2030. godine mogla gotovo prepoloviti upotrebom postojeće tehnologije i uz razumne troškove, piše The Guardian.

Uspijemo li smanjiti emisiju metana izbjeglo bi se zagrijavanje od 0,3 °C do 2045. godine, a svijet bi bio na putu prema cilju pariškog klimatskog sporazuma da ograniči porast globalne temperature na 1,5 °C. Smanjenje metana također bi odmah smanjilo zagađenje zraka i spriječilo mnoge prerane smrti i izgubljene usjeve.

Metan se brzo raspada

Metan je 84 puta snažniji u zadržavanju topline od ugljičnog dioksida tijekom 20-godišnjeg razdoblja i zaslužno je za oko 30 posto globalnog zagrijavanja. No, za razliku od ugljikovog dioksida koji se u atosferi zadržava stoljećima, metan se u atmosferi raspada za otprilike deset godina.

Smanjivanje emisija ugljika je i dalje ključno u okončanju klimatskih ptomjena, no smanjenje CO2 je dugotrajan proces dok bi smanjenje metana bilo riješenje koje će imati instantne pozitivne posljedice. 

Prof. Drew Shindell sa Sveučilišta Duke, koji je vodio UN-ovo izvješće, rekao je: "Vidimo da se mnogi aspekti klimatskih promjena manifestiraju u stvarnom svijetu brže od naših projekcija", poput povećanih vrućina, šumskih požara, suša i jakih oluja . "Mi tu ne možemo puno učiniti, osim ove moćne poluge za kratkoročnu klimu smanjenja metana. To bismo trebali učiniti za dobrobit svih na planetu u sljedećih 20 do 30 godina", objašnjava.

"Emisije metana povećavaju se brže nego u bilo kojem trenutku u gotovo 40 godina promatranja. Od velike je važnjosti smanjiti metan zbog kratkoročnih klimatskih promjena", rekao je Shindell. "Ali također je bitno smanjiti CO2 zbog dugoročnih klimatskih promjena. Dobra vijest je da većina potrebnih radnji [za smanjenje metana] donosi i zdravstvene i financijske koristi", dodao je.

Vezana vijest

Klimatske promjene

Metan uzrokuje zagađenje ozona

Andersen je rekla: "Smanjenje učinka metana najjača je mjere s kojom možemo usporiti klimatske promjene tijekom sljedećih 25 godina. Potrebna nam je međunarodna suradnja kako bismo hitno smanjili emisije metana što je više moguće u ovom desetljeću".

Izvještaj koji su izradili UN i Koalicija za klimu i čisti zrak pokazao je da 42 posto ljudske emisije metana dolazi iz poljoprivrede, uglavnom iz podrigivanja stoke, stajskog gnoja i neobrađenih polja. Namjerno i nenamjerno curenje metana s mjesta bušenja fosilnih goriva, rudnika ugljena i cjevovoda proizvodi 36 posto ukupnog broja, a odlagališta otpada uzrokuju novih 18 posto.

Ovaj izvještaj je prvi koji uključuje zdravstvene i druge blagodati smanjenja metana. Plin uzrokuje zagađenje ozona, a smanjenje od 45 posto do 2030. spriječit će 260.000 preranih smrtnih slučajeva godišnje, navodi se u izvješću. Ozon također šteti usjevima, a smanjenje emisija metana spriječilo bi gubitak 25 milijuna tona pšenice, riže, kukuruza i soje godišnje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!