Ostani doma
Novosti / Ekologija

globalno zatopljenje

Trećina globalne proizvodnje hrane bit će izložena riziku zbog klimatskih promjena

Trećina globalne proizvodnje hrane bit će izložena riziku zbog klimatskih promjena
Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

Iako bi porast temperature povećao proizvodnju hrane u nekim područjima koja su manje produktivna to ne bi bilo dovoljno da se nadoknadi gubitak

Trećina globalne proizvodnje hrane bit će izložena riziku do kraja stoljeća ako emisije stakleničkih plinova nastave rasti trenutnom brzinom, sugeriraju nova istraživanja.

U mnogim najvažnijim svjetskim prehrambenim područjima temperature će porasti, a obrasci padalina drastično se mijenjaju ako temperature porastu za oko 3,7 ° C, a to je vrlo vjerojatno ako emisije ostanu visoke, piše The Guardian.

Vezana vijest

ivan güttler otvoreni uvodnik

Još nije prekasno za promjenu 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istraživači sa sveučilišta Aalto u Finskoj izračunali su da se oko 95 posto trenutne proizvodnje usjeva odvija u područjima koja definiraju kao "siguran klimatski prostor" ili uvjetima u kojima temperatura, kiša i suhoća padaju u određene granice.

Ako bi temperature porasle za 3,7 stupnjeva do kraja stoljeća, to sigurno područje drastično bi se smanjilo, što će uglavnom utjecati na južnu i jugoistočnu Aziju te afričku Sudano-sahelijsku zonu.

Međutim, ako se smanje staklenički plinovi i svijet ispuni ciljeve Pariškog sporazuma, ograničavanjem porasta temperature na 1,5 ° C ili 2 ° C iznad predindustrijske razine, tada bi riziku bilo izloženo samo oko pet do osam posto svjetske proizvodnje hrane.

Matti Kummu, profesor za globalnu hranu i vodu na Sveučilištu Aalto i vodeći autor članka, rekao je: "Trebali bismo biti zabrinuti, jer je klimatski siguran prostor prilično uzak. Ali postoje mjere koje možemo poduzeti u smanjenju emisija stakleničkih plinova. I trebali bismo osnažiti ljude i društva u opasnim zonama, kako bi smanjili utjecaj i povećali njihovu otpornost i sposobnost prilagodbe".

Iako bi porast temperature mogao povećati proizvodnju hrane u nekim područjima koja su trenutno manje produktivna, poput nordijskih regija, to ne bi bilo dovoljno dovoljno da se nadoknadi gubitak važnih regija za proizvodnju hrane na jugu, rekao je Kummu.

"Bit će i pobjednika kao i poraženih, ali pobjede će nadmašiti gubici, a jednostavno nema dovoljno prostora za proizvodnju hrane, već smo sada na granicama", rekao je.

Stočarstvo će to biti pogođeno, kao i rizici za biljnu proizvodnju, a mnoga područja vjerojatno će pretrpjeti veliko povećanje nedostatka vode. Znanstvenici su ispitivali utjecaje klimatskih promjena na 27 najvažnijih prehrambenih usjeva i sedam vrsta stoke.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!