Ostani doma
Novosti / Klima

Nezabilježeno u povijesti

Ekstremno visoke temperature: Sjeverno od Arktičkog kruga izmjereno nevjerojatnih, rekordnih 38 stupnjeva

Ekstremno visoke temperature: Sjeverno od Arktičkog kruga izmjereno nevjerojatnih, rekordnih 38 stupnjeva
Shutterstock

Neuobičajeno toplo vrijeme očekuje se i u idućim tjednima

U gradu Verhojansku na sjeveroistoku Sibira vrlo vjerojatno je ostvaren novi temperaturni rekord, piše Severe Weather Europe. Naime, ondje je zabilježena do sada najviša temperatura ikad izmjerena u Arktičkom krugu.

Najtoplije mjesto u Arkričkom krugu?

Povijesni toplinski val ovog je mjeseca primijećen u čitavom arktičkom dijelu Rusije. Razdoblje toplinskih valova, ali i sezonskih požara krenulo je ranije. Što je najgore, očekuje se da će se temperature iznad 35 stupnjeva nastaviti do kraja lipnja, a to će dovesti do bržeg topljenja permafrosta.

Vezana vijest

globalno zatopljenje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preliminarno zabilježena temperatura od 38 stupnjeva u Verhojansk tako bi mogla dovesti do toga da ovaj grad postane najtoplije mjesto u Arktičkom krugu u povijesti.

Grad se nalazi u sjevernoj Rusiji na 67.55 stupnjeva sjeverne geografske širine. Ako ova temperatura bude i službeno potvrđena, to neće biti samo rekord za tu mjernu postaju, nego će postati i najviša ikad zabilježena temperatura sjeverno od Arktičkog kruga.

Guinnessov rekorder

Prijašnji temperaturni rekord za Verkojansk je zabilježen 25. srpnja 1988. godine, a iznosio je 37,3 stupnjeva. Inače je ovaj mali grad u istočnom Sibiru poznat po svojim iznimno hladnim zimama.

Vezana vijest

Antarktika

Grad je i Guinnessov rekorder temperaturnih razlika između najviše i najniže zabilježene temperature, a ta razlika iznosi nevjerojatnih 105.8 stupnjeva. Postojeći temperaturni rekord Arktičkog kruga koji je izmjeren 1915. iznosi malo više od 37 stupnjeva, a zabilježen je na postaji Fort Yukon u američkoj saveznoj državi Aljaski.

Posljedica ekološke katastrofe u Noriljsku

Veliki dio Rusije i Sibira zabilježio je nevjerojatno visoke temperature ove godine. Ako se uspoređuju prosjek u globalnom odstupanju u temperaturi za razdoblje od 1951. do 1980. godine s ovogodišnjim razdobljem od siječnja do svibnja, cijeli svijet je doživio temperaturne anomalije. Međutim, samo je u Sibiru primijećeno ekstremno povišenje temperature u odnosnu na prethodne godine.  

Vezana vijest

Vladimir Putin

Zatopljenje dovodi do otapanja ledenog pokrova i ranijeg početka sezone požara. Neuobičajeno toplo vrijeme doprinosi i otapanju permafrosta što je bio uzrok ekološke katastrofe izlijevanja nafte koja se dogodila ranije u lipnju u sibirskom gradu Noriljsku.

Vezana vijest

Ekstremne temperature se nastavljaju 

Prošli je vikend bio izuzetno topao. U subotu i nedjelju popodnevne temperature premašile su očekivani prag od 35 stupnjeva na nekoliko postaja diljem Arktičkog kruga u sjeveroistočnom Sibiru. Rekordna temperatura, ona od 38 stupnjeva, zabilježena je upravo u Verhojansku.

Vezana vijest

Ledenjak, Dubrovnik

Ekstremno toplo vrijeme očekuje se i u nastavku tjedna u sibirskom području, ali i u ostatku lipnja. Zračna masa je značajno toplija od dugoročno mjerenog prosjeka, viša je za čak 20 stupnjeva.

U većini tjedna očekuje se da će temperature, baš kao i u prošlom tjednu, doseći od 30 do 35 stupnjeva, a ponegdje su moguće i više temperature.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!