Ostani doma
Novosti / Klima

klimatske promjene

Antarktik i Grenland možda čeka najgori klimatski scenarij: 'Otapanje ledenih ploča odvija se brže nego što smo mislili!'

Antarktik i Grenland možda čeka najgori klimatski scenarij: 'Otapanje ledenih ploča odvija se brže nego što smo mislili!'
Shutterstock

Znanstvenici pretpostavljaju da bi se do 2100. godine razina mora zbog otapanja ledenih ploča mogla podignuti za čak 17 centimetara.

Ledeni pokrov u svijetu otapa se i raspada zabrinjavajućim tempom, a klimatolozi upozoravaju da će to s vremenom izazvati katastrofalni porast razine mora.

U nedavnom istraživanju znanstvenici pretpostavljaju da će Grenland i Antarktika postati dio najgoreg klimatskog scenarija ako se ledene ploče nastave topiti ovom brzinom zbog čega će obalne zajednice s milijunima stanovnika biti najugroženije, prenosi Gizmodo.

Vezana vijest

Klimatske promjene

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U istraživanju koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Climate Change, znanstvenici su usporedili satelitske snimke otapanja leda koristeći podatke klimatskog modela objavljenog u izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama iz 2015. godine.

Autori istraživanja otkrili su da se na Grenlandu i Antarktici između 1990. i 2017. godine otopilo 6,4 bilijuna tona leda zbog čega se svjetska razina mora podigla za 1,8 centimetara.

Vezana vijest

Gizmodo klimatske promjene

Međutim, stopa otapanja leda nije ostala konstantna, naprotiv, ubrzava se posljednjih nekoliko godina. Ono što posebno zabrinjava je da se samo između 2007. i 2017. godine razina mora podignula za 1,2 cm.

"Iako smo očekivali da će se ledene ploče ubrzano otapati zbog zagrijavanja atmosfere i oceana, to se događa brže nego što smo mislili", rekao je u priopćenju Tom Slater, voditelj istraživanja sa sveučilišta Leeds.

Ako se led nastavi otapati tim tempom, izvješće o klimi iz 2014. godine pokazuje da bi se do 2100. godine razina mora mogla podignuti za čak 17 centimetara što će udvostručiti učestalost oluja i poplava u najvećim svjetskim obalnim gradovima i ugroziti živote 16 milijuna ljudi.

Vezana vijest

Ledenjačka jezera

"To je dovoljno da se poplave u mnogim velikim obalnim gradovima udvostruče", rekla je Anna Hogg, koautorica istraživanja.

Donedavno se smatralo da je glavni uzrok podizanja razine mora toplinsko istezanje, odnosno svojstvo tvari da mijenja obujam u ovisnosti o temperaturi, međutim, znanstvenici su zaključili da je za to ipak odgovorno otapanje leda te postoji velika mogućnost da će se dosad korišteni klimatski modeli morati u potpunosti promijeniti.

"Otapanje leda ovom brzinom onemogućilo nam je korištenje dosadašnjih klimatskih modela i to je opasno jer ćemo biti nepripremljeni za rizike koji dolaze s podizanjem svjetske razine mora", upozorio je Slater.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!