Ostani doma
Novosti / Klima

ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Po prvi put u povijesti bazen arktičkog leda u Sibiru još se nije počeo smrzavati

Po prvi put u povijesti bazen arktičkog leda u Sibiru još se nije počeo smrzavati
Shutterstock

Nedostatak smrzavanja ove jeseni bez presedana je u sibirskom arktičkom području

Po prvi put otkako se pamti, glavni bazen arktičkog leda u Sibiru nije se još počeo smrzavati, a kraj je listopada.

Vezana vijest

Budućnost

Kalendarsko kašnjenje leda u moru Laptev prouzročeno je neobično dugotrajnom toplinom na sjeveru Rusije i prodorom struja iz Atlantika, kažu klimatolozi koji upozoravaju na moguće utjecaje ovoga procesa na čitavu polarnu regiju, a posredno i na svijet. Temperature oceana na tom su se području nedavno popele na više od pet stupnjeva Celzijusa iznad prosjeka, nakon rekordnih vrućina prošle zime.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zarobljenoj toplini treba dugo da se rasprši u atmosferu, čak i u ovo doba godine kad se sunce u Sibiru iznad horizonta zadržava tek sat ili dva na dan. Grafikoni morskog leda u moru Laptev, koji u ovo doba godine obično pokazuju zdrav sezonski rast, trenutno izgledaju posve ravni, piše Slobodna Dalmacija.

Zachary Labe, istraživač sa državnog Sveučilišta u Kolorada, smatra da je ovo u skladu s očekivanim utjecajem klimatskih promjena koje ljudi uglavnom ignoriraju: ''Bez sustavnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, vjerojatnost našeg prvog ljeta bez leda povećava se već do sredine 21. stoljeća''.

Ovogodišnji toplinski val u Sibiru potenciran je barem 600 puta višim industrijskim i poljoprivrednim emisijama stakleničkih plinova, prema nedavnom istraživanju. Toplija temperatura zraka nije, međutim, jedini faktor koji usporava formiranje leda: klimatske promjene također potiskuju više atlantskih struja na Arktik i remete uobičajeno raslojavanje između dubinskih toplih voda i hladne površine što također kvari standardnu „recepturu“ za led.

Znanstvenici su zabrinuti da bi odgođeno zamrzavanje moglo u konačnici ubrzati otapanje ledene kape. More Laptev poznato je oduvijek kao sjeverno „rodilište leda“, koji se pred zimu stvara duž tamošnje obale, a zatim plovi na zapad noseći hranjive sastojke preko Arktika, da bi se u proljeće razbio u tjesnacu Frama između Grenlanda i Svalbarda. Ako se led u moru Laptev kasno formira, bit će znatno tanji i više je nego izgledno da će se otopiti prije nego što stigne do tjesnaca Fram što prekida cijeli krug života i znači puno manje hranjivih sastojaka za arktički plankton, koji time ima smanjeni kapacitet za izvlačenje ugljičnog dioksida iz atmosfere.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!