Ostani doma
Novosti / Klima

Masovni egzodus

Sve veće zatopljenje dovest će do izumiranja vrsta diljem Zemlje - to je prijetnja ljudima, biološkoj raznolikosti...

Sve veće zatopljenje dovest će do izumiranja vrsta diljem Zemlje - to je prijetnja ljudima, biološkoj raznolikosti...
shutterstock

"Kad se ista stvar dogodila prije 252 milijuna godina, 90 posto svih morskih vrsta nestalo je"


Najviše bioraznolikih ekosustava u oceanu obično se nalazi u tropskim vodama oko ekvatora. No kako temperature rastu, vodeni će organizmi vjerojatno i dalje bježati iz svojih domova u sve većem i većem broju. Ekvator dijeli površinu na sjevernu i južnu polutku. 

Vezana vijest

AstraZeneca

Klimatske promjene i porast temperatura već uzrokuju masovni egzodus daleko od ekvatora, prema timu australskih znanstvenika sa sveučilišta u Aucklandu, Queenslandu i Sunshine Coastu. Znanstvenici su izjavili da bismo mogli biti na vrhuncu događaja masovnog izumiranja uzrokovanog ne samo vrućom vodom oko ekvatora, koja nije pogodna za razvitak, već i poremećajem u ekosustavu koji će organizme potaknuti na bijeg, prenosi futurism.

 "Kad se ista stvar dogodila prije 252 milijuna godina, 90 posto svih morskih vrsta nestalo je", napisali su znanstvenici za časopis The Conversation.  Znanstvenici su pratili raspodjelu gotovo 49 000 različitih vrsta preko oceana kako bi vidjeli kamo idu. Tipično, raspodjela oceanskog života izgleda pomalo poput krivulje zvona. Sada se ta uredna krivulja aktivno mijenja, prema istraživanju koje su nedavno objavili u časopisu PNAS, jer se s obje strane pojavljuju dva odvojena vrha koji predstavljaju ogroman broj vrsta koje su pobjegle s ekvatora u svim smjerovima.

Dok ti stanovnici ekvatora pronađu nove domove, u osnovi će postati invazivne vrste koje se s lokalnim stanovništvom natječu za hranu, prostor i druge resurse, upozoravaju znanstvenici. Mnoge će vrste vjerojatno odumrijeti. To prijeti ne samo biološkoj raznolikosti i ekološkom zdravlju planeta općenito, već i lokalnim ljudskim zajednicama koje ovise o autohtonim vrstama zbog hrane ili prihoda.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!