Ostani doma
Novosti / Klima

Čak 500.000 četvronih kilometara

Čak trećina ledenih šelfova na Antarktici moglo bi se urušiti, posljedice će biti katastrofalne

Porast razine mora može imati mnogo opasnih učinaka, uključujući ekstremne obalne poplave, destruktivnu eroziju i još mnogo toga

Prema novoj studiji znanstvenika sa Sveučilišta Reading, nastavkom klimatskih promjena i rastom globalne temperature na Zemlji (od 4 Celzija iznad predindustrijske razine) svijetu prijeti iznimna opasnost. Smatraju da bi se oko 500.000 četvornih kilometara ledenih šelfova moglo srušiti u more. Riječ je o plutajućim pločama leda čije bi urušavanje moglo značajno podići globalnu razinu mora.

"Ledeni šelfovi su važni jer sprečavaju ledenjake na kopnu da ulaze u ocean i doprinose rastu razine mora. Urušavanjem, poput golemog pluta koje se vadi iz boce, omogućavaju nezamislivim količinama vode iz ledenjaka da se sliju u more", istaknula je autorica studije Ella Gilbert, znanstvenica s Odjela za meteorologiju Sveučilišta Reading, piše Space.com.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom ljeta na Antarktiku dolazi do pojave u kojoj se led na površini ledenih šelfova topi pa ta voda pronalazi put do snijega, mjesta ispod kojeg se ledi. Ipak, živimo u godinama kada se topi više leda nego što napada snijega, pa ta voda završava na površini ledenog šelfa u čije pukotine upada, topi led u donjim slojevima i širi navedene rascijepe sve do točke kada se ledena poloča odlomi i krene plutati oceanom.

Tri moguća scenarija

Kako bi predvidjeli utjecaj otapanja leda i otjecanja vode na stabilnost ledenih šelfova tijekom vremena i na različitim globalnim temperaturama, znanstvenici su modelirali ranjivost ledenog polja na globalnim temperaturama od 1,5 stupnja, 2 stupnja i 4 Celzijeva stupnja iznad predindustrijske razine. Prema njihovim tvrdnjama, riječ je o tri scenarija koja su u ovom stoljeću moguća.

Vezana vijest

Ledenjaci

Otkrili su da na 4 Celzijeva stupnja iznad predindustrijske globalne temperature prijeti opasnost za 34% antarktičkih ledenih šelfova.

"Nalazi ističu važnost ograničavanja porasta globalne temperature kako je utvrđeno Pariškim sporazumom, ako želimo izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, uključujući porast razine mora", rekla je Gilbert.

Vezana vijest

Antarktika i Grenland ledene ploče

Znanstvenici su već neko vrijeme zabrinuti zbog kontinuiranih učinaka globalnog zatopljenja na plutajuće ledene šelfove. 

"Oni se povezuju s oceanom koji se mijenja i zadržavaju tok kopnenog leda dok se kreće prema oceanu. Dakle, ako izgubite čvrstoću tih ledenih šelfova, ispuštate još kopnenog leda u ocean i uzrokujete još veći porast razine mora", objasnio je programski direktor Nacionalnog odjela za zakladu za antarktičke znanosti Paul Cutler.

Vezana vijest

Antarktika

Porast razine mora može imati mnogo opasnih učinaka, uključujući ekstremne obalne poplave, destruktivnu eroziju i još mnogo toga.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!