Ostani doma
Novosti / Klima

Pucanje šelfova

VIDEO Nakon četiri godine, valjda najveća ledena santa u povijesti otopila se i pretvorila u jedno veliko ništa

VIDEO Nakon četiri godine, valjda najveća ledena santa u povijesti otopila se i pretvorila u jedno veliko ništa
Twitter/Raffaele Caputo

Istraživači također rade na tome kako tako veliko odlomljavanje poput slučaja A68 utječe na ekosustave.

Ogromna antarktička ledena santa čija su putovanja bila vjerojatno najbolje dokumentirana u povijesti, sada se istopila u ništa u Atlantskom oceanu.

A68, što je oznaka koju su joj znbanstvenici dali, se 2017. odlomila od ledenog pokrova Larsena C na Antarktičkom poluotoku kao jedna od najvećih santi leda u povijesti. U to je vrijeme bila veličine 5800 četvornih kilometara što je otprilike veličina dvije Istre.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za to vrijeme, santa je plutala po južnom Atlantiku i plovila je prema otoku Južna Georgia. Na tom putu su je tople temperature i valovi lomili na velike komade dok se ti komadi nisu usitnili na komade koji se ne mogu pratiti, piše sciencealert

Vezana vijest

Američki nacionalni centar za led prati sante leda koje su duge najmanje 33 kilometra ili koje imaju površinu od najmanje 68 kvadratnih kilometara.

Najveći komad Larsena C više se ne prati od 16. travnja, prema bazi podataka Centra: Prema zadnjim mjerenjima velik je samo 5,5 km sa 3,7 km.

"Vidjeli smo svaki mali zaokret"

A68 je proučavan i nadgledan možda više nego ijedna ledena santa ikad prije. Zahvaljujući obilnim satelitskim snimkama, bilo je očito kad je golemi ledeni brijeg počeo pucati pod naporom kretanja što je samo tjedan dana nakon što se oslobodio s ledenog šelfa.

Znanstvenici su mogli vidjeti pukotine u ledu te su mogli pratiti temperaturne razlike u vodi kojom je bio okružen. Pratili su njegov put prema toplijim vodama gdje se nalazi struja Weddell Gyre.  

U studenom prošle godine izgledalo je kao da bi se A68 mogao zabiti u plićak u blizini otoka Južne Georgie te bi tako potencijalno blokirao pristup oceanu pingvinima koji tamo borave. Međutim A68 je umjesto toga posao kašast jer su ga valovi nosili, a topla voda je prodirala i širila se malim pukotinama, piše BBC. 

"Vidjeli smo svaki mali zaokret", rekla je Laura Gerrish, specijalistica za mapiranje u British Antarctic Surveyu, za BBC.

Vezana vijest

sunce

"Mogli smo pratiti napredak pomoću dnevnih satelitskih snimki koje su prikazivale detalje koje prije nismo mogli vidjeti." 

Utjecaj na ekosustave

Istraživači također proučavaju kako tako veliko odlomljavanje poput slučaja A68 utječe na ekosustave oko njega, iako je surova klima na Antarktiku otežala posao. 2018. godine, Britanska antarktička pregledna ekspedicija uputila se na mjesto odlomljavanja kako bi sakupila uzorke morskog dna, međutim posao im je otežavao morski led.

Druga misija u 2019. godini imala je sličan ishod. Misija na otok Južna Georgia ove veljače napokon je bila uspješna. Istraživači su rasporedili dva morska robota u blizini otoka kako bi saznali kako je dotok hladne i slatke vode iz otapajućih fragmenata A68 utjecao na lokalni ekosustav.

Jedan je od robota izgubljen, no podaci s drugog će se analizirati u svibnju, piše BBC. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!