Ostani doma
Novosti / Klima

VELIKA PROMJENA POLITIKE

Ozbiljno upozorenje iz Europske komisije: 'Ako se stariji ne žrtvuju, djeca bi mogla ratovati zbog hrane i vode!'

Ozbiljno upozorenje iz Europske komisije: 'Ako se stariji ne žrtvuju, djeca bi mogla ratovati zbog hrane i vode!'
Ivica Galovic/PIXSELL

Borba protiv klimatskih promjena bit će mnogo jeftinija nego kaos koji bi donijelo globalno zatopljenje

Stariji trebaju podnijeti žrtvu u borbi protiv klimatskih promjena ili će današnja djeca biti suočena s budućnošću u kojem će se ratovati za hranu i vodu, kazao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, piše Guardian

Upozorio je da ako se socijalne i klimatske politike ne usklade kako bi se jednako rasporedio teret i koristi stvaranja "zelenije ekonomije", svijet će se suočiti s buntom ljudi u strahu od gubitka posla i prihoda koje će "poticati" populistički političari. 

"Moramo transformirati ekonomiju"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To je vrlo ozbiljan problem koji se mora hitno riješiti. Moramo transformirati ekonomiju. Bit će velikih koristi, ali i velikih izazova. Najveća je prijetnja ona socijalna. Ako to ne učinimo dobro, naša će djeca ići u ratove zbog vode i hrane", kaže Timmermans. 

Borba protiv klimatskih promjena bit će mnogo jeftinija nego kaos koji bi donijelo globalno zatopljenje, kao što će donijeti i koristi za zdravlje. No, odustajanje od fosilnih goriva će značiti kraj nekih tradicionalnih poslova kao što je rudarenje, a troškovi te promjene različito će biti raspoređeni po različitim dijelovima društva. Osim ako to političari ne spriječe. 

Timmermans je pozvao starije generacije na žrtvu kako bi mlađi mogli živjeti u klimatski sigurnijem svijetu. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!