Ostani doma
Novosti / Klima

zabrinjavajuće brojke

Amazonska prašuma ispustila više ugljikovog dioksida nego što ga je 'upila': 'Ne znamo kada će to postati put bez povratka'

Amazonska prašuma ispustila više ugljikovog dioksida nego što ga je 'upila': 'Ne znamo kada će to postati put bez povratka'
Shutterstock

Kopneni ekosustavi ključni su saveznici u borbi za smanjenje emisije stakleničkih plinova

Amazonska prašuma ispustila je 20 posto više ugljikovog dioksida u atmosferu tijekom posljednjeg desetljeća nego što ga je upila, što znači da se čovječanstvo više ne može osloniti na 'pluća svijeta' da uspore čovjekom izazvano onečišćenje ugljikom, prenosi Guardian.

Od 2010. do 2019. godine, amazonska prašuma ispustila je 16,6 milijardi tona ugljikovog dioksida, a 'uskladištila' je samo 13,9 milijardi tona, stoji u izvješću znanstvenika objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

Vezana vijest

Ledenjačka jezera

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Napola smo to očekivali, ali prvi put imamo brojke koje pokazuju da se situacija preokrenula. Ne znamo kada će to postati put bez povratka'', rekao je autor istraživanja, znanstvenik s francuskog Instituta za agronomska istraživanja Jean-Pierre Wigneron.

U izvješću navode i da se krčenje šuma gotovo učetverostručilo 2019. godine u usporedbi s prethodne dvije godine. Kopneni ekosustavi ključni su saveznici u borbi za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Emisija ugljikovog dioksida 2019. godine premašila je 40 milijardi tona.

Vezana vijest

sunce

Amazonska prašuma čini oko pedeset posto svjetskih tropskih prašuma koje su učinkovitije u skladištenju ugljikovog dioksida od drugih tipova vegetacije. Ako ta regija postane još jedan izvor zagađenja, borba s klimatskom krizom postat će još teža. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!