Ostani doma
Novosti / Klima

Klimatske promjene

Antarktika je dobila najveću santu leda na svijetu, za polovinu veću od Istre

Antarktika je dobila najveću santu leda na svijetu, za polovinu veću od Istre
Twitter/AdrienWehrle

Ta pojava nije povezana s klimatskim promjenama, kazao je Ted Scambos, glaciolog sa sveučilišta Colorado u Boulderu.

Gigantska ploča leda veća od španjolskog otoka Mallorce odlomila se od zamrznutog ruba Antarktike i skliznila u Weddellovo more te postala najveća santa leda na svijetu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Novoformirana ledena santa, koju su znanstvenici označili kao A-76, uočena je na najnovijim satelitskim snimkama misije Copernicus Sentinel-1, priopćila je ESA na svojoj internetskoj stranici s fotografijom goleme, duguljaste sante leda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ledena santa je duga 175 kilometara, šriroka je 25 kilometara i zauzima površinu od 4320 četvornih kilometara. Odnosno, A-76 veća je od poluotoka Istra za oko jedne polovine.

Vezana vijest

Ledenjačka jezera

Za usporedbu, Mallorca ima površinu od 3540 četvornih kilometara, a primjerice Istra je još manja, s površinom od 2813 četvornih kilometara.

A-76 se odlomio od antarkitčke ledene ploče Ronne i upravo je postao najveća postojeća santa leda na planetu, premašivši dosadašnjeg rekordera, ledenu santu A-23A površine 3380 četvornih kilometara. I ta ledena santa pluta u Weddellovom moru.

Prvi su A-76 uočili znanstvenici britanskog instituta za polarna istraživanja na Antarktici (BAS), a potom su otkriće nove sante leda potvrdili i znanstvenici u američkom vladinom operativnom centru U.S National Ice Center (USNIC) sa sjedištem u Marylandu.

Vezana vijest

Vrtlozi, klima, more

Ledena ploča Ronne je jedna od najvećih plutajućih ledenih ploča  koja je jednim dijelom povezana s kopnenom ledenom masom antarktičkog kontinenta i pruža se u okolna mora.

Odlomljavanje tako goleme ledene mase je dio prirodnog ciklusa i za očekivati je da će se A-76 uskoro razdvojiti na dva ili tri dijela.

Ta pojava nije povezana s klimatskim promjenama, kazao je Ted Scambos, glaciolog sa sveučilišta Colorado u Boulderu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!