Ostani doma
Novosti / Klima

ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Globalno zagrijavanje bi moglo biti puno gore nego što mislimo: Podaci na koje se oslanjamo možda nisu točni

Globalno zagrijavanje bi moglo biti puno gore nego što mislimo: Podaci na koje se oslanjamo možda nisu točni
Shutterstock

Znanstvenici trebaju shvatiti jesu li sateliti precijenili tu vlagu ili su značajno podcijenili koliko se planet s vremenom zagrijao

Sateliti koje koristimo za praćenje klimatskih promjena su vjerojatno stvorili netočnu sliku klimatskih promjena kroz godine. Izgleda da se znanstvenici oslanjaju na satelitske podatke o klimatskim modelima koji zapravo ne odgovaraju zakonima fizike, stoji u istraživanju objavljenom u Journal of Climate, piše The Byte.

U prirodi postoji jasno definirana veza između temperature i vlage zraka koja nije vidljiva u podacima s kojima raspolažu. Znanstvenici trebaju shvatiti jesu li sateliti precijenili vlažnost zraka ili su podcijenili zagrijavanje planeta kroz određeni period.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To će biti težak izazov, jer se različiti skupovi podataka i modeli koje koriste znanstvenici u raznim institucijama, bolje drže prirodnih zakona, prema Live Science.

"Trenutno je teško odrediti koja je interpretacija vjerodostojnija", rekao je znanstvenik i autor studije Lawrence Livermore Ben Santer. "Ali naša analiza otkriva, čini se, kako se nekoliko skupova podataka, posebno onih s najmanjim vrijednostima zagrijavanja površine oceana i troposfere kosi s ostalim, neovisno mjerenim komplementarnim varijablama".

Vezana vijest

Dorian ribarić otvoreni uvodnik

Ako modeli koji primaju informacije spomenutih satelita predviđaju različite temperature od onih koje imamo, tada su sateliti najvjerojatnije pravilno izmjerili vlažnost zraka, ali ne i temperaturu zraka i obrnuto.

Nažalost, potrebno je dosta vremena da se to riješi prije nego što stručnjaci donesu zaključke o tome što ove očite pogreške znače za širu istraživačku zajednicu.

Ne postoji jamstvo da su sateliti definitivno podcijenili povećanje globalne temperature, ali to je alarmantna mogućnost koju će trebati pažljivo razmotriti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!