Ostani doma
Novosti / Klima

padaju loši rekordi

Trend klimatskih promjena: Znanstvenici objavili da su Europljani izdržali najtoplije ljeto u povijesti mjerenja

Trend klimatskih promjena: Znanstvenici objavili da su Europljani izdržali najtoplije ljeto u povijesti mjerenja
Grgo Jelavic/PIXSELL

Raniji rekordi su izmjereni 2010. i 2018.

Europa je ove godine imala najtoplije ljeto u povijesti mjerenja, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za razdoblje od lipnja do kolovoza, objavili su u utorak znanstvenici Europske unije. 

Europski program Kopernik za praćenje klimatskih promjena objavio je da je temperatura od lipnja do kolovoza bila za gotovo stupanj viša u odnosu na isto razdoblje od 1991. i 2020., što je čini najtoplijom dosad. Raniji rekordi su izmjereni 2010. i 2018. 

Vezana vijest

Klima

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vruće ljeto 2021. posljednji je u nizu trendova klimatskih promjena uzrokovanih emisijom stakleničkih plinova.

Kopernik ima zapise o klimi od 1950., no koristi se i drugim bazama podataka koje sežu do sredine 19. stoljeća. 

U priopćenju stoji kako je kolovoz ove godine uz isti mjesec 2017. bio globalno treći najtopliji mjesec u povijesti mjerenja i bio je za 0,3 stupnja topliji od prosjeka između 1991. i 2020. godine. 

U Europi je kolovoz bio blizu prosjeka tog razdoblja, no ne na cijelom kontinentu. Mediteranske zemlje su imale rekordno visoke temperature, istok kontinenta je imao iznadprosječno toplo vrijeme, a sjever ispodprosječne temperature. 

Vezana vijest

ŽIVOTINJE

Ekološke organizacije u utorak su pozvale da se odgodi klimatska konferencija COP26 koja je već jednom odgođena prošle godine zbog pandemije, pa premještena na 31. listopada do 12. studenog u Glasgowu. 

Na konferenciju obično dolaze izaslanici iz 190 država, no brojne se države trenutno bore s novim valom zaraze i nabavom cjepiva, pa bi skup trebalo otkazati, objavila je Mreža za klimatsku akciju (CAN). 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!