Ostani doma
Novosti / Vremenska prognoza

PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Što nas čeka u ovom tjednu? Na moru ljeto, a u unutrašnjosti će biti svega

Što nas čeka u ovom tjednu? Na moru ljeto, a u unutrašnjosti će biti svega
Shutterstock

Sparine će se vratiti, a nakon njih i nova promjena. Doduše, samo na kopnu.

Od prošlog petka propisno je zagrijalo, posvuda iznad 30 stupnjeva, a išli smo ponegdje i do visokih 34 - 35 °C. Tako smo počeli i ovaj tjedan, no u ponedjeljak poslijepodne počela nas je rubno zahvaćati brzopotezna hladna fronta.

U unutrašnjosti su pljuskovi s grmljavinom zahvatili sjeverne kopnene predjele, najprije Međimurje i Hrvatsko zagorje, gdje je temperatura u samo sat-dva pala čak 15 stupnjeva. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, pogoršanje je kratka vijeka. Utorak je već znatno mirniji, a zaostale naoblake još će samo prijepodne biti na sjeveru i sjeverozapadu zemlje. Zatim razvedravanje te, kao i drugdje, pretežno vedro. Samo se mjestimice u Gorskome kotaru očekuje razvoj oblaka iz kojih rijetko gdje može nakratko pasti poneka kap kiše.

Tiho ili slab vjetar, samo u noći i ujutro pod Velebitom umjerena bura, a poslijepodne uz obalu uglavnom povjetarac s mora. Najviše temperature na kopnu niže nego u ponedjeljak, ali ostaje vruće uz 29 ili 30 stupnjeva. Na moru se ta promjena neće ni osjetiti. 

Vruće i sparno, no još će biti pljuskova

Na kopnu od srijede opet vrlo vruće i neugodno sparno. Potkraj četvrtka očekuje se novo pogoršanje s pljuskovima i grmljavinom koji će obilježiti petak. Uz okretanje vjetra na sjeverac i sjeveroistočnjak će i osvježiti, no ostaje vrlo toplo. Za vikend sunčanije, ali ne sasvim stabilno pa još postoji vjerojatnost za pljuskove, većinom u Slavoniji.

Na moru ostaje pravo ljeto. Sunčano, a nakon toplih noći, danju vruće. Ipak, na sjevernom Jadranu od četvrtka navečer skupljat će se nešto više oblaka i rast će mogućnost za pokoji pljusak ili neverin, a isto se očekuje u subotu u Dalmaciji.

U petak pod Velebitom bura koja će se za vikend proširiti duž ostatka obale. Neće odviše utjecati na temperaturu zraka, ali će malo izmiješati gornje morske slojeve. 

U utorak, dakle, tek kratak predah od vrućina na kopnu, a nova pljuskovita epizoda očekuje se u noći s četvrtka na petak i tijekom petka.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!