Ostani doma
Novosti / Vremenska prognoza

Sretno nam bilo

Dunja Mazzocco Drvar: Za razliku od prošlih izbora, nema južine, možete birati u dobrom raspoloženju!

Dunja Mazzocco Drvar: Za razliku od prošlih izbora, nema južine, možete birati u dobrom raspoloženju!
Pixsell

Naša prognostičarka upozorava da, iako će izborni dan za razliku od onoga prije četiri godine biti bez juga, požurite se na birališta.

Gledajući vremenske prilike, možemo reći da će izborni dan biti gotovo preslika onoga otprije 4 godine, odnosno 3 godine 9 mjeseci i 24 dana. Primjerice, Zagrepčani koji su pohrlili na izbore čim su se otvorila vrata birališta učinili su to uz tada ugodnih 17 stupnjeva. Ako su pak čekali da prođe odlazak na tržnicu ili misu te ručak u nekoliko sljedova, do izbornog mjesta ih je pržilo sunce uz gotovo 30 °C. Slično će biti i ove nedjelje.

Ako se požurite zaokružiti svoje kandidate već ujutro, pratit će vas ugodnih 16 stupnjeva, nad vama plavo nebo, a oko vas golicavi sjeverac. I u ostatku unutrašnjosti vrijeme će biti slično, u Gorskom kotaru, Lici i Zagori od 13 do 16, uz umjerenu buru, u Slavoniji od 17 do 19 °C, a na nebu će samo rijetko biti malo oblaka lijepoga vremena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jutro će na moru ipak biti nešto toplije nego na prošlim izborima, grijat ćemo se na 19 do čak 26 stupnjeva. U srednjoj i južnoj Dalmaciji, posebno u većim gradovima, nedjelja će biti već četvrti dan u kojem će se noćne temperature zadržavati iznad 25 stupnjeva, tako da ako ne budete mogli spavati, možete se utješiti da je riječ o vremenskim, a ne predizbornim mukama.

Dan će biti lijep, većinom sunčan, na kopnu uz slab sjeverac, a na moru uz umjerenu buru i tramontanu. Dnevni maksimumi malo viši od uobičajenih početkom srpnja, od 26 u gorju do 33 u Dalmaciji.

I to možemo usporediti s prošlim izborima kad je na kopnu bilo podjednako vruće. Na srednjem i južnom Jadranu atmosfera će ovaj put ipak biti malo ugrijanija nego u prošlom izbornom ciklusu.

Na prvi pogled čini se sasvim slično, ali razlike ipak postoje. Ne, ne mislim na postojanje nekih novih lista i koalicija, nego na kontekst, i to ne politički, nego klimatski. Ključno je upravo to što su izbori ovaj put gotovo tri mjeseca ranije pa su ovi vremenski uvjeti skoro pa uobičajeni za doba godine, dok su za prethodnih izbora bili itekako ekstremni. Unutrašnjost je bila tri stupnja toplija od normale, obala čak 6 stupnjeva pregrijana. Tada smo glasali uz neprimjerenu južinu koju se u neka davna vremena čak moglo smatrati olakotnom okolnošću za počinjenje kojekakvih kriminalnih djela. Ovoga puta biometeorolozi poručuju da će vrijeme biti zdravo, da ćemo dobro spavati i izići na birališta dobro raspoloženi. Pa sretno nam bilo!
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!