Ostani doma
Novosti / Vremenska prognoza

Upaljen crveni meteoalarm

Kada stiže olakšanje od toplinskog vala zna naš Dorian Ribarić: Čeka nas još nekoliko neugodnih dana

Kada stiže olakšanje od toplinskog vala zna naš Dorian Ribarić: Čeka nas još nekoliko neugodnih dana
Shutterstock / Pixsell / RTL

Problem nije toliko visoka temperatura danju, već noću, a uz veliku vlagu stvari postaju nepodnošljive.

Vrućinu u toplinskim valovima uistinu teško podnosimo, a jedan od glavnih uzročnika je upravo visoka temperatura, ali noćna. Dnevnu vrućinu nekako još uspijemo izbjeći, držimo se hlada, klimatiziramo prostorije u kojima boravimo, ali ako se tijekom noći ne možemo ni naspavati, a kamoli propisno odmoriti, pa tako i nekoliko dana u nizu, to već može biti opasno za naš organizam.

Sinoć se, primjerice, temperatura u Senju nije spuštala ispod 28 °C. No, još je teža sparina koja je posljedica te visoke temperature i velike vlage u zraku, osobito u jutarnjim satima. Tako je u 8 sati ujutro u Senju i na Hvaru bilo 29 stupnjeva, a uz 60-ak posto vlage u zraku bilo je prilično neugodno, kao da je već vrlo visokih 37!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo su riječko područje i Istra najugroženiji ovim toplinskim valom, s temperaturama koje će se zadržati iznad 35 Celzija, te je za područje Istre, Rijeke, Kvarnera i obale sve do Nina izdan crveni meteoalarm. Što sve činiti i kako se zaštititi u tim ekstremnim uvjetima pročitajte ovdje.

Inače, podjednako neugodno bilo je jutros i duž ostatka obale, ali i u zaobalju, pa čak mjestimice i u unutrašnjosti. Temperature brzo rastu u ovo doba godine, najbrže upravo u rano prijepodne. 

Vezana vijest

Toplinski val

Čeka nas još nekoliko vrućih i vrlo vrućih dana, a onda pljuskovi

Toplinski val potrajat će još nekoliko dana, uz vrhunac u danima vikenda.

U petak prolazno nestabilnije u unutrašnjosti, ali ti poslijepodnevni pljuskovi donijeti će tek kratkotrajno osvježenje. No mogu biti praćeni grmljavinom, olujnim udarima vjetra i tučom. Najizglednije u Gorskome kotaru, Lici i gorju na zapadu Slavonije.

Vrućina će značajnije popustiti prvo u zapadnim predjelima, osobito kopnenim, u ponedjeljak, a u utorak uz kišu i pljuskove u cijeloj zemlji. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!