Ostani doma
Novosti / Vremenska prognoza

Prvi toplinski val

Vikend prognoza: U kolovoz ulazimo s temperaturama do 39 stupnjeva, ali pripremite se i na oluju!

Pravo osvježenje tek početkom idućeg tjedna

Traje nam prvi pravi toplinski val ovog ljeta s kojim se opraštamo od "normalnog" srpnja i ulazimo u kolovoz, koji bi, prema svemu sudeći, trebao biti sunčaniji i topliji od prethodnika.

Vezana vijest

Klimatske promjene

Početak vikenda

Petak počinjemo pretežno sunčano pa i vedro. Slično kao i jučer, no tijekom dana i nešto nestabilnije. Već oko podneva će se početi pojavljivati grudasti oblaci u gorju, a zatim poslijepodne i u ostalim krajevima u unutrašnjosti. Češće će u unutrašnjosti biti kratkih grmljavinskih pljuskova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, prolazno mogu biti i izraženiji praćeni tučom i jakim vjetrom, najizglednije u gorju, Posavini, uz granicu sa Slovenijom te u unutrašnjosti Istre. Nakon još jedne tople, na moru nerijetko i vrlo tople noći, bit će to još jedan vruć i vrlo vruć dan s temperaturama od 31 do 36, u zaobalju opet i do 39 °C.

Kako na moguće olujno nevrijeme krajem dana, valja računati na visoku, na sjevernom Jadranu i vrlo visoku opasnost djelovanja vrućine na ljudsko zdravlje. Osobito će neugodno biti u rano prijepodne i navečer u podvelebitskom primorju.

Vikend na kopnu

Visoke temperature, i dnevne i noćne, se nastavljaju i u danima vikenda, no tu će vrućina ipak malo popustiti. Sunčano i opet stabilnije, osobito u subotu. Biti će možda tek nakratko onih visokih prozirnih oblaka. U nedjelju slično, ali će u drugom dijelu dana u zapadnim predjelima biti lokalno jačeg razvoja naoblake. Tada u gorju i uz granicu sa Slovenijom može pasti poneki pljusak praćen grmljavinom.  

Vezana vijest

polarni medvjed

Vikend na moru

Na Jadranu vikend kojemu ljubitelji vrućina neće naći manu. Očekuje se naime vrhunac toplinskog vala. Sunčano, vruće, u zaobalju i vrlo vruće. Tek sredinom dana i poslijepodne može biti razvoja oblaka, u subotu u Konavlima, a u nedjelju u unutrašnjosti Istre te riječkom zaleđu uz malu mogućnost lokalnog pljuska.

Tijekom noći i jutra uz obalu tiho ili uz slab burin, a poslijepodne slab do uglavnom samo na otvorenome umjeren maestral. U nedjelju će čak biti još mirnije, osobito prema večeri.  Noći ostaju vrlo tople, osobito na Kvarneru, a dnevni maksimalci idu do 35-36, a u Kninu, Imotskom, Sinju, Metkoviću opet i do 38.

Osvježenje nam stiže početkom tjedna, točnije na prijelazu s ponedjeljka na utorak i to će vrlo vjerojatno biti dramatično kao i obično kada hladan zrak stiže na pregrijano tlo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!