Ostani doma
Novosti / Vremenska prognoza

DORIAN RIBARIĆ

Stiže još jedna dramatična promjena vremena: Moguće su opet bujične poplave

Mnogima će dobro doći osjetno osvježenje, no valja obratiti pažnju i na upozorenja na opasne vremenske pojave

Početak novog tjedna donio je popuštanje vrućina. Zapuhala je južina, izraženija u Dalmaciji, a već je u zapadnim područjima bilo kiše i grmljavine.

Do večeri će opet na zapadu rasti i vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme s tučom i olujnim udarima vjetra. No, još će se danas u Slavoniji i Dalmaciji zadržati suho.

Kao i inače kada ljeti hladniji i vlažan zrak stigne na pregrijano tlo, kao što je kod nas slučaj zbog prošlog toplinskog vala, promjene vremena budu prilično dramatične. Mnogima će dobro doći to osjetno osvježenje, no valja obratiti pažnju i na upozorenja na opasne vremenske pojave.

Povremena kiša i pljuskovi s grmljavinom zahvatit će još u noći gotovo cijeli Jadran i predjele uz njega. Najizraženijih grmljavinskih pljuskova bit će na riječkom području, a zatim na srednjem dijelu Jadrana, osobito u unutrašnjosti Dalmacije gdje samo tijekom noći može pasti preko 70 litara kiše po četvornome metru.

U drugome dijelu dana sve nestabilnije i kišovitije u kopnenom dijelu zemlje.

Vezana vijest

Dorian Ribarić o potopu

Dok se kišne prilike željno iščekuju na jugu zemlje, gdje vlada već katastrofalna suša u cijelom dosadašnjem tijeku godine, u zapadnim krajevima unutrašnjosti, ovo će biti nešto dulja barem dvodnevna kišna epizoda koje opet može prouzročiti probleme.

Najintenzivnija kiša se na kopnu očekuje u drugome dijelu utorka te u noći na srijedu kada će ponegdje pasti i preko 55 mm, moguće i u svega nekoliko sati. Upravo zbog toga valja opet upozoriti na mogućnost bujičnih poplava, najizglednije u Gorskome kotaru, Lici te središnjoj Hrvatskoj, osobito Posavini. Povremena kiša i pljuskovi s grmljavinom zahvatit će još u noći gotovo cijeli Jadran i predjele uz njega. Pritom će zasigurno biti lokalnih nevremena, osobito u Dalmaciji.

I srijeda ostaje promjenjiva, uz buru i vjetrovita, a osobito na kopnu i kišovita.

Smirivanje prilika tijekom četvrtka, a od petka opet i porast temperatura.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!