Ostani doma
Novosti / Vremenska prognoza

PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Kraj ljetnih vrućina: Još danas uživajte u suncu, a onda stiže naoblačenje i pljuskovi

Rujan nam obilježava iznimna i neuobičajena toplina za doba godine

Iza nas je i 13. potpuno suhi rujanski dan u cijeloj zemlji. Bilo je posvuda vrlo toplo i vruće, kao i dosad uz obilje sunca. Još danas ostajemo pod prevladavajućim utjecajem prostranog polja povišenog tlaka prije nego li nam se u četvrtak atmosfera prolazno ne destabilizira.

U srijedu poslijepodne naoblačenje

Srijeda u početku bez veće promjene. Pretežno vedro, tek uz nešto prolazne, uglavnom visoke naoblake na Jadranu i područjima uz njega, koja će zatim do sredine dana zahvaćati i unutrašnjost. Tek je rano ujutro po kotlinama moguća mjestimična magla. Vjetar slab ili mirno, a bura samo pod Velebitom, ponegdje još uvijek umjerena. Najniža temperatura na kopnu između 12 i 15 °C, a na moru jutro nakon još jedne tople noći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima sve više oblaka, u početku samo visokih prozirnih, ali bit će prolazno i onih koji zaklanjaju sunce. Vjetar slab, a ostaje i dalje vrlo toplo, neuobičajeno za ovo doba godine.

U Slavoniji svakako dojam sunčanog vremena, ali i ovdje uz sve više oblaka. Uglavnom bez vjetra, tek na krajnjem istoku ponegdje umjeren jugoistočni. Najviše temperature tek za nijansu niže nego jučer, od 29 do 31 °C . Dakle, ostaje vruće.

U Dalmaciji u poslijepodnevnim satima prolazno oblačnije, a čak u zaobalju uz samu granicu sa BiH postoji mala vjerojatnost za kakav kraći pljusak. Puhat će uglavnom slab vjetar s mora, a temperatura ljetna, većinom stupanj ili dva iznad 30.

Nešto oblačnije poslijepodne bit će i na sjevernom Jadranu, a najviše oblaka razvit će se u unutrašnjosti Istre te u gorju gdje vrlo rijetko može biti kakvog izoliranog pljuska ili kratkotrajne kiše. Bura će potpuno oslabjeti, a prema otvorenome zapuhati sjeverozapadnjak. Najviše temperature i dalje još uvijek oko 30 stupnjeva, malo niže u gorskim predjelima.

Idućih dana na kopnu 

Prolazno naoblačenje pa i mjestimični grmljavinski pljuskovi očekuju se u četvrtak u drugome dijelu dana, a malo kiše još može pasti na istoku i u petak ujutro. Ubrzo će se razvedravati uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, no temperature će biti značajno niže. Osobito će svježe biti ujutro u danima vikenda, no danju suho i uglavnom sunčano.

Idućih dana na moru

Na moru malo kiše može pasti uglavnom u zaobalju sjevernog i južnog Jadrana, a od petka se i ovdje očekuje popuštanje vrućine. Zapuhat će tada i jaka bura s olujnim udarima, češćim na sjevernom dijelu gdje će i temperature biti malo niže nego duž ostatka obale. Naime, u Dalmaciji će to još uvijek biti kasnoljetne prilike.

Rujan nam obilježava iznimna i neuobičajena toplina za doba godine. Njen nagli prekid stiže nam prodorom hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta nakon četvrtka. No, iako nagli, bit će to samo povratak temperature u normalne rujanske gabarite. Na moru će to primjerice biti manje izraženo, a i nakon tog osvježenja ne treba još otpisati vrlo tople dane. Niti nakon kalendarskog početka jeseni.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!