Ostani doma
Novosti / Vremenska prognoza

PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Pripremite topliju odjeću i kabanice: Ostaje razmjerno hladno, jača južina, a sve češće su i kiše

U četvrtak kišonosni oblaci zahvaćaju veći dio zemlje, a suho će tijekom prijepodneva ostati samo u dijelu Slavonije

Ciklone nam se redaju kao na traci pa je i ovaj predah kratko trajao. Već u četvrtak stiže nova, ona poznata Genovska s kojom stiže uobičajen redoslijed vremenskih (ne)prilika. Jačanje južine, sve češća kiša, obilna na Kvarneru i Gorskome kotaru, a zatim slijedi bura koja uz nešto zaostalih oborina donosi i hladnoću.

ČETVRTAK

U četvrtak kišonosni oblaci zahvaćaju veći dio zemlje, a suho će još tijekom prijepodneva ostati samo u dijelu Slavonije. Obilna kiša očekuje se duž cijelog Jadrana i krajevima uz njega. Ovoga puta i na jugu gdje će najizglednije biti i grmljavinskog nevremena. Na moru će dodatne probleme stvarati jako i olujno jugo te oštro, koji će već u ranim jutarnjim satima na sjevernom dijelu okrenuti na buru.

Vezana vijest

Zadar

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glavnina kiše očekuje se sredinom dana i u rano poslijepodne pa tako i u središnjim i sjeverozapadnim predjelima, gdje će biti oblačno i kišovito. Ponegdje se, najizglednije na Karlovačkom području, može skupiti i veća količina oborine, a uz to će posvuda biti osjetno hladnije i vjetrovitije uz umjeren sjeveroistočnjak.

Na istoku poslijepodne također oblačno, ali uz manje kiše nego drugdje, najmanje u Podunavlju gdje će biti i kraćih sunčanih razdoblja. Uz većinom umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak malo hladnije, ali ostaje oko 15-16 °C stupnjeva.

U Dalmaciji pljuskovi i grmljavina mogući i u drugom dijelu dana, no bit će ih manje nego prijepodne, a najprije će prestajati na Zadarskom području. Zato u zaobalju i na krajnjem jugu još može biti obilne kiše. Jako jugo i oštro okrenut će na jugozapadni vjetar koji će slabjeti tek krajem dana. Temperature za nijansu više nego jučer, no činit će se bitno neugodnije.

Vezana vijest

Tmurno nebo iznad Dubrovnika

Na sjevernom Jadranu tijekom poslijepodneva barem kratkotrajni predah od kiše, no pljuskova će ponovno biti krajem dana i navečer. U gorju zato ostaje tmurno i vrlo kišovito. Vjetar raznolik. Dok će uz obalu, osobito pod Velebitom puhati jaka, na udare moguće olujna bura, prema otvorenome moru jugo, a nakratko i jugozapadnjak. Temperature malo niže, uz more oko 15-16 °C, a u gorju svega oko 10 °C.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Vezana vijest

Kiša

Na kopnu ostaje razmjerno hladno, a do subote i uz dosta oblaka, no još samo u petak može biti sporadične kiše, uglavnom u gorju. Od nedjelje sunčanije, ali trebat će se ujutro dobro obući odjenuti. Biće jutra naime znatno hladnija, nerijetko i uz mraz, osobito početkom novog tjedna.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu će još razmjerno česte kiše biti do subote, osobito na sjevernom dijelu. No bura i tramontana će već početkom vikenda rastjerati oblake i najaviti nekoliko stabilnijih i sunčanijih dana. Ipak, temperature se neće znatnije promijeniti. Dakle, ostaje svježe.

Nova ciklona na vrijeme će djelovati sve do vikenda, no glavnina neprilika dogoditi će se tijekom četvrtka, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Biće obilne kiše, nevera, grmljavine, jakog i olujnog vjetra, a moguće su i pijavice.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!