Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Očekuju i snijeg

Iz kratkih rukava u pernatice: Temperatura u Denveru od jučer se spustila 34 stupnja, a naš meteorolog zna i zašto

Iz kratkih rukava u pernatice: Temperatura u Denveru od jučer se spustila 34 stupnja, a naš meteorolog zna i zašto
Shutterstock

Temperaturna razlika mogla bi doseći svoj rekord

Grad Denver, prijestolnica američke savezne države Colorado, doživio je nevjerojatnu temperaturnu razliku u svega nekoliko dana. 

Drastičan pad temprature

Stanovnici Denvera svjedočit će snježnoj oluji koja će se razviti nakon što su gradom nekoliko dana vladale rekordne vrućine. Naime, očekuje se pad dnevne temperature od gotovo 33 stupnjeva, prenosi CNN

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U subotu je termometar pokazivao 39, a u nedjelju 36 Celzija. Početkom novog tjedna temperature su krenule padati, a danas padaju i do nule. 

Vezana vijest

Vrste vjetrova

Udari jakog vjetra s hladnim frontama, praćeni kišom i snijegom, očekuju se u noći s ponedjeljka na utorak, najavio je Nacionalni vremenski servis u Denveru (NWS). 

"Drastična promjena vremena dogodila se u noći s ponedjeljka na utorak. Gotovo rekordne vrućine zamijenit će zimski uvjeti, snijeg i rekordno niske temperature", obavijestio je NWS. 

Hoće li oboriti rekord?

Temperature u Denveru u ponedjeljak su do 14 sati dosegle 33 stupnja. Kako se bližila noć, uslijedio je pad. Pad od gotovo 35 stupnjeva ulazi u povijest Denvera u kojemu ekstremne promijene temperature nisu nepoznanica.

Vezana vijest

Ledenjačka jezera

Naime, prošle je godine u listopadu temperatura pala s 28 na minus jedan stupanj i to u manje od 24 sata. 

Ako temperaturna razlika ovoga puta bude iznosila 33 stupnja, to će ući u top pet temperaturnih rekorda ovoga grada. 

Kriva je polarna mlazna struja

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić kazao je da se u posljednja 24 sata temperatura u Denveru spustila s 34 stupnja, koliko je izmjereno jučer, na današnja tri stupnja Celzija. 

"U umjerenim širinama na sjevernoj hemisferi, što je uglavnom sjevernije od SAD-a, postoji takozvana polarna mlazna struja u višim slojevima atmosfere. Ta struja znatno utječe na kretanje ciklona i fronti, a nastaje kao posljedica velike razlike hladnog arktičkog zraka i vrućeg zraka na ekvatoru", objasnio je Ribarić ovu pojavu.

Vezana vijest

svalbard sjeverni pol led norveška globalno zatopljenje klima getty

"Kada se Arktik zagrijava, temperaturna razlika između njega i južnih područja se smanjuje pa slabi mlazna struja, odnosno vjetrovi koji pušu sa zapada prema istoku. 
Kako mlazna struja usporava, tako postaje sve više vijugava, poput spore rijeke", pojasnio je Ribarić.  

Tako je i u ovome slučaju polarna mlazna struja napravila jedan meandar prema zapadnom i centralnom dijelu SAD-a te za sobom povukla znatno hladniji polarni zrak. 
Taj hladan zrak se duže zadržava kada dolazi do neke zapreke kao što je to Stjenjak (Rocky Mountains), koji se proteže Coloradom, i tu su temperaturne razlike najveće, kazao je Ribarić

Ipak, napominje da se takve se situacije rijetko događaju ovako rano u rujnu.

(Izvor: AP)

Spas od požara

Drastičan pad temperature u ovom je slučaju dobra vijest za Denver koji se od početka srpnja suočava s nesnošljivom vrućinom. 

Vezana vijest

polarni medvjed

Visoke temperature, suho vrijeme i naleti vjetra potaknuli su izdavanje upozorenja o opasnosti od požara, prisilne evakuacije i zatvaranje glavne ceste koja prolazi kroz nacionalni park Rocky Mountains. 

Do dolaska hladne fronte nad planine u državi Colorado, u većina tih područja postoji kritična opasnost od izbijanja požara. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!