Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

A kakvo nas ljeto čeka?

Hladnoća je ovoga proljeća oborila neke rekorde, no svibanj prije samo dvije godine je bio hladniji, piše naš Dorian Ribarić

Hladnoća je ovoga proljeća oborila neke rekorde, no svibanj prije samo dvije godine je bio hladniji, piše naš Dorian Ribarić
Ivica Galovic/PIXSELL

Pred nama je nešto stabilniji i sunčaniji tjedan u kojem će se temperature vratiti u okvire prosjeka i najaviti se čini se toplije dane i sezonu

Proljeće 2021. polako nam stiže svome kraju, barem onom klimatološkom. Naime, klimatolozi čisto iz praktično-matematičkih razloga uzimaju drukčije datume za početak i kraj godišnjih doba. Za proljeće se tako uzimaju ožujak, travanj i svibanj. 

Ovogodišnje proljeće u najmanju ruku je manje toplo nego to mnogi očekuju. Štoviše, vrlo će vjerojatno u većem dijelu zemlje biti označeno kao hladnije od prosjeka, a ponegdje i kišnije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, krenimo redom.

Nakon blage zime, uslijedio je jedan normalno hladan ožujak. Zadržala se relativna hladnoća, a česti prodori vlage s Atlantika nisu dozvolili prijevremeno zagrijavanje. Taman, kad smo pomislili da je hladnoća iza nas, zima nas je propisno ošinula repom u travnju, ponegdje kao nikada do sada. Naime, snijeg do obale i orkanske udare bure se mogu očekivati, ali uslijedilo je nakon toga rekordno hladno jutro. Minusi do obale i otoka, a jakog mraza je u unutrašnjosti bilo u nekoliko navrata sve do potkraj mjeseca. Ne čudi stoga hladna i vrlo hladna ocjena travnja, a najpogođeniji su bili poljoprivrednici, koji se od štete prouzrokovane mrazom oporavljaju i danas. Osobito na krajnjem sjeveru zemlje gdje bilo i manjka sunca.

U svibnju grijanje atmosfere kreće inače intenzivnije, ali ga, kao i u ožujku, prekidaju česti frontalni poremećaji. Kiše su u prosjeku u kopnenom području jače i češće, a ove je godine zbog česte južine bilo i više naoblake. Ono malo vrlo toplih,  krajem prvog desetodnevlja i prvog vrućeg dana, možemo zahvaliti upravo vjetru s juga, neposredno pred pogoršanje, a njih nije nedostajalo. Posljedica je to naleta svježijeg i vlažnog zraka sa Atlantika, koji je podrijetlom iz polarnih područja. Srećom po voćke, loze i poljske usjeve imali smo samo jednu epizodu sa slabijim mrazom početkom mjeseca, „ledeni sveci“ su bili blagi prema nama. No, najviša temperatura je samo u Zagrebu iz dana u dan čak šest puta naglo pala za više od 5 °C i u tome se najbolje očituje promjenjivost vremena.

Svibanj 2019. bio je i hladniji

Svibanj 2021. bit će posvuda hladniji od prosjeka, no to i nije toliko neuobičajeno. Ako pogledamo samo malo unatrag, u 2019., tadašnji 5. mjesec bio je znatno hladniji i kišovitiji od ovogodišnjeg. Uostalom, brojne su pučke izreke koje govore da je za poljodjelstvo, ukoliko isključimo pojavu mraza, povoljno da je svibanj hladan. Možda bi točnije bilo: nije poželjno da bude topao ili pretopao. Raslinje je još u razvoju i visoke temperature mogu prouzročiti velike štete.

Za razliku od svibnja, ako pogledamo proljeće u svojoj cjelini, za Jadran treba bolje upregnuti svoje sjećanje jer posljednje ovako hladno je bilo još 2004. godine. Na kopnu su manje neuobična, ali posljednje ovako je bilo pred 8 godina. Ako gledamo samo prosječnu minimalna temperaturu za ova tri proljetna mjeseca u Zagrebu (4,7 °C), posljednji put hladnije je bilo samo davne 1982. g.

No, pred nama je nešto stabilniji i sunčaniji tjedan u kojem će se temperature vratiti u okvire prosjeka i najaviti se čini se toplije dane i sezonu. Ljeto, u cjelini, ne bi trebalo biti ekstremno, ali očekujemo poneki ekstrem. Bit će svakako iznadprosječno toplo, osobito u kolovozu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!