Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

PIJTE NEŠTO VRUĆE!

Kako se dobro naspavati tijekom paklenih vrućina? Pročitajte najvažnije savjete stručnjaka...

Kako se dobro naspavati tijekom paklenih vrućina? Pročitajte najvažnije savjete stručnjaka...
Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Postoji nekoliko načina koji bi mogli pripomoći da se čovjek tijekom vrelih noći osjeća ugodnije, posebno u nedostatku klima uređaja

Posljedice do kojih mogu dovesti velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tijekom noći nikako ne bi trebalo podcijeniti, ističe njemački stručnjak za probleme spavanja Hans-Guenther Weess dodajući da je jutro nakon neprospavanih noći često popraćeno kolektivnim zijevanjem na poslu ili u školi.

No ono što više brine je da sve to može izazvati veći rizik od nesreća na poslu ili na cesti, ili brojne greške tijekom obavljanja dnevnih zadaća, upozorava čelnik njemačkog Interdisciplinarnog centra za spavanje.

Postoji nekoliko načina kako si pomoći

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postoji nekoliko načina koji bi mogli pripomoći da se čovjek tijekom vrelih noći osjeća ugodnije, posebno u nedostatku klima uređaja.

"Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i rolete tijekom dana, a otvorite ih prije odlaska na spavanje", kaže Weess.

Drugi savjet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, popiti nešto vruće.

"Popijete li nešto toplo prije odlaska u krevet, manje je vjerojatno da ćete se znojiti", kaže ovaj stručnjak. A topli tuš će, primjerice, otvoriti pore na koži i osigurati osjećaj svježine.  

Vezana vijest

Nevrijeme

Nemojte piti alkohol

Weess savjetuje da se prije spavanja izbjegne uzimanje čaše vina. "Ispijanje alkohola navečer može imati psihološki, relaksirajući učinak, no to također širi krvne žile i potiče noćno znojenje", kaže.  Tablete za spavanje također su zabranjene za Weessa, koji kaže da ih treba izbjegavati kako bi se izbjeglo stvaranje ovisnosti.

Naša tijela mogu izdržati nekoliko noći s manje sna, dodaje njemački stručnjak.
Weess ima i nekoliko posebnih savjeta: ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, na njega možete izliti malo vode koja će pomoći rashladiti prostoriju, no tada morate biti izuzetno oprezni kad ustajete s kreveta.

"Ili jednostavno pođite u podrum i tamo spavajte", poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.

U biti, dodaje on, samo uživajte u toplijem vremenu, čak i ako vam pokvari san.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!