Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

U sjevernoj Italiji

EKSTREMNE MJERE: Stručnjaci prekrivaju ledenjak Presenu ceradom kako bi spriječiti daljnje otapanje

EKSTREMNE MJERE: Stručnjaci prekrivaju ledenjak Presenu ceradom kako bi spriječiti daljnje otapanje
Shutterstock

Prekrivanje površine od 120.000 m2 s ceradama će trajati mjesec dana čime bi se ovog ljeta sačuvalo 70 posto snijega

Jedan od najznačajnijih indikatora globalnog zagrijavanja je smanjivanje i nestajanje planinskih ledenjaka širom svijeta. Prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije o stanju globalne klime u 2020. godini, od sredine 1980-ih temperature zraka na površini Arktika zagrijale su se barem dvostruko brže od globalnog prosjeka.

Morski led, grenlandski ledeni pokrov i ledenjaci su se smanjili u istom razdoblju, a temperature permafrosta su porasle. Osim toga, u izvješću se ističe da je u prvih 10 mjeseci 2020. godine Arktik kao regija imao najveće temperaturno odstupanje od dugoročnog prosjeka.

Vezana vijest

Rostuhar Antartika

120.000 m2 cerade za spas ledenjaka

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sjevernoj Italiji stručnjaci za klimu pokušavaju se prilagoditi sve većim globalnim temperaturama prekrivajući ledenjak Presenu ceradom koja će reflektirati sunčeve zrake i spriječiti daljnje otapanje, javlja portal Prilagodba-klimi.hr.

Prekrivanje površine od 120.000 m2 ceradama dugim 70 metara i širokim 5 metara će trajati mjesec dana čime bi se ovog ljeta sačuvalo 70 posto snijega. Ovakav postupak se u Italiji provodi od 2008. godine jer u zadnjih 15 – 20 godina masa ledenjaka se konstantno smanjuje.

Na koji način se pokušava zaštititi ledenjak možete pogledati na sljedećem videu s Reuters YouTube kanala:

Prema Strategiji prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu, do 2040. godine projicirano je smanjenje snježnog pokrova tokom zime.

U Gorskom kotaru se očekuje najveće smanjenje koje bi iznosilo 7 – 10 mm, što čini nešto manje od 50 posto snježnog pokrova u referentnoj klimi. Međutim, u razdoblju 2041. do 2070. godine u čitavoj Hrvatskoj očekuje se daljnje smanjenje snježnog pokrova.

Najveće smanjenje se očekuje upravo u onim dijelovima Hrvatske gdje su najveće količine snijega: u Gorskom kotaru i ostalim planinskim krajevima. U Strategiji je zbog toga predviđena i manja smrtnost, tj. manji broj iznenadnih smrti zbog utjecaja niskih temperatura na zdravlje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!