Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

VREMENSKI PREGLED GODINE

Za nama je još jedna ekstremna godina, prepuna naglih i izraženih obrata – od topline, vrućine i suša, do poplava i hladnoće

Nagle promjene vremena sve su češće i dokaz su da se klima ubrzano mijenja

Doček u meteorološkom smislu sasvim normalan, ali po svemu drugom potpuno drukčiji od svih prethodnih – bez vatrometa, s nikad jačom željom za boljom i mirnijom budućnošću.

U veljači prava zima – već po receptu orkanski udari bure i minusi sve do obale, a nekoliko centimetara snijega donijelo je pravu radost jugu zemlje. Izvukla se zimska odjeća i obuća jer se zna da se snijeg u Dalmaciji ne zadržava dugo. Nakon hladnoće i snijega, slijedi sunce tako da je kraj prevrtljive veljače obilježila toplina pa se u Zagrebu uživalo kao u proljeće, a u Kninu je bilo toplo kao nikada prije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Marčane bure su propuhale ožujak, a u travnju je zima ošinula repom – proljetni snijeg i rekordna hladnoća. Već prema pravilu, zimski uvjeti mnoge su iznenadili i donijeli kaos u prometu, a kasni mraz je opet udario na biljke u najosjetljivijoj fazi.

Vezana vijest

Kruške

Lipanj dijelu Slavonije u dva navrata donosi silnu kišu, bujične poplave i tuču, a između dva nevremena, smjestio se prvi toplinski val i hlađenje u rijekama i bazenima. Vrlo brzo stigao je i drugi val vrućine, u kojem je u Zagrebu nakon 86 godina izjednačen lipanjski rekord, a zbog vrućina su se i psi uhvatili plivanja.

Nakon trećeg toplinskog vala, u Slavoniji opet ozbiljni problemi zbog jakih nevremena i bujičnih poplava. Četvrti val vrućina završio se nevremenom koje je protutnjalo Petrinjom. Već listopad donosi prvi snijeg i posao zimskoj službi.

Nagle promjene vremena sve su češće i dokaz su da se klima ubrzano mijenja. Sve veći problemi i sve izraženiji ekstremi, razlog su za još jedan sastanak na vrhu, ali rješenje nije u liderima, već u nama. Da nas treba biti briga vrišti i sama zemlja pa tako nakon velike suše, jesen nadoknađuje manjak oborina - toliko da je Dalmacija u više navrata potopljena – prvo Hvar, zatim Split, a onda i Dicmo.

Vezana vijest

Glasgow

Nakon brojnih bujičnih u urbanih poplava bura suši zrak, ali donosi i svoje probleme – orkanski udari još su jednom privezali trajekte i katamarane, ali i nekima i pokazali koliko opasni mogu biti i da se po udarima jačim od 180 km/h ne treba izlagati opasnosti.

Snijeg je stigao tek nekoliko dana nakon Božića, ali vrlo brzo su nestali svi tragovi zime pa smo godinu završili toplinom kao malo koju dosad.

Neka nam 2022. bude zdrava i vedra, s kišom, burom i mrazom kad treba, i sa što manje ekstrema.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!