Ostani doma
RTL Vrijeme / Prognostičari kažu

tjedna prognoza dunje mazzocco drvar

Pravo je ljeto još dosta daleko: Pljuskovi sve rjeđi, a uz više sunca i poslijepodneva će biti vruća

Pravo je ljeto još dosta daleko: Pljuskovi sve rjeđi, a uz više sunca i poslijepodneva će biti vruća
Marko Dimic/PIXSELL/RTL

Za razliku od velikog dijela proljeća, pred nama je niz od nekoliko tihih dana bez spomena vrijednog vjetra

Danas je Medardovo. Pretpostavljam da niste čuli za ovoga sveca jer ne bih ni ja dok se nisam jednoga dana zapitala imamo li mi meteorolozi svoga zaštitnika. Doduše, sudeći po vicevima koji se o vremenarima pripovijedaju, opće je mišljenje da nam i nije potrebna zaštita jer dobivamo plaću bez obzira na to jesu li nam prognoze točne ili pogrešne. Kako bilo, zaštitnika ipak imamo i tu je, eto, baš sveti Medard ili Medardo, francuski biskup koji je, kako kažu, bio dobar baš prema onima koji to nisu zaslužili. Tako se i mi ne zamaramo onim spomenutim vicevima nego smo, eto, i dalje na usluzi svima, pa i onima koji ih prepričavaju.

Medard se na slikama uglavnom prikazuje nasmijan, a uz njegov je život vezana priča koja će sigurno nasmijati i vas. Kažu, naime, da je kao starac već bio nagluh. Kad je Bog svecima dijelio zaduženja, njemu je rekao da će biti odgovoran za kišu. „Kad te ljudi budu prosili, ti ćeš im dati kišu!“, kazao mu je. Kako je naš junak već bio prilično star i nagluh, pogrešno je umjesto „prosili“ čuo „kosili“. Nekad se košnja obavljala ručno i trajala je oko 40 dana, a Medardo se potrudio da poljodjelce upravo u ovo doba godine obdari obilnim kišama. Otud i vjerovanje da će kiša na današnji dan, na Medardovo, potrajati još 40 dana. Lipanj doista jest najkišovitiji mjesec u kopnenoj Hrvatskoj pa bi se moglo pomisliti da ova lijepa priča doista (i doslovno) drži vodu. Srećom, iskustvo nam pokazuje da tome nije tako. Prošle je godine, primjerice, Medardovo prošlo bez kiše, a druga je polovina lipnja bila izrazito kišovita. Slično se dogodilo i dvije godine prije. I onu godinu prije toga. Drugim riječima, "Medardovo pranje" u trajanju 40 dana nije pravilo, nego iznimka. Stoga ni ovu današnju kišu ne treba doživljavati kao kap koja je prelila čašu ionako prepunu sumnje u izdane prognoze za vruće i sušno ljeto. Pravo je ljeto još dosta daleko, a Medardovo promjenjivo vrijeme sigurno neće trajati do sredine srpnja.

SUTRA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U utorak će, doduše, kiše opet biti, i to više prijepodne. U velikom dijelu zemlje bit će čak i pretežno oblačno, a u Gorskom kotaru i Lici oblaci će biti niski i smanjivati vidljivost ispod kilometra. Jači grmljavinski pljuskovi očekuju se na moru, osobito na sjevernom i srednjem Jadranu te u Slavoniji. Poslijepodne već više suhih i sunčanih razdoblja, no pljuskovi se i dalje očekuju, osobito na istoku. Osim uz grmljavinske pljuskove, vjetra gotovo i neće biti. Temperatura za nijansu niža od današnje, ali će zbog više sunčana vremena i nedostatka vjetra biti čak i malo toplije.

OSTATAK TJEDNA NA KOPNU

U srijedu će pljuskovi biti još rjeđi i kratkotrajni, a bit će i znatno više sunca. I temperatura će stoga biti viša, u velikom dijelu unutrašnjosti već će biti toplo. Od četvrtka do subote većinom suho, a mala vjerojatnost za pljuskove postoji prije svega u unutrašnjosti Dalmacije. Za razliku od velikog dijela proljeća, pred nama je i niz od nekoliko tihih dana bez spomena vrijednog vjetra pa će poslijepodneva biti vruća. Nedjelja ponovno nestabilnija, ali o tome koliko će kiše biti i gdje svakako ćemo vas još obavijestiti idućih dana.

TJEDAN NA MORU

Na moru se povremene nevere očekuju i u srijedu i četvrtak, ali sve rjeđe i kratkotrajnije. Vrijeme po jugu, ali bez zamjetnoga vjetra i bez veće promjene temperature. U petak i subotu uglavnom sunčano i većinom suho uz vjetar stabilnoga vremena, burin i maestral, izraženiji na srednjem Jadranu. Za nedjelju i ovdje imamo signal za novu destabilizaciju, no zasad se ne vidi koliki će dio obale zahvatiti i koliko će trajati.

O svemu ćemo vas, kao i uvijek, informirati u našim televizijskim emisijama, na društvenim mrežama, ali i na portalu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!