Ostani doma
RTL Vrijeme / Prognostičari kažu

vikend prognoza

Dunja Mazzocco Drvar zna kakvo će biti vrijeme za produženi vikend - gdje bi moglo biti tuče, a gdje vruće

Dunja Mazzocco Drvar zna kakvo će biti vrijeme za produženi vikend - gdje bi moglo biti tuče, a gdje vruće
Pixsell/RTL

Lipanj, koji nas je naviknuo na ljetne vrućine i žegu, ove se godine odlučio furati na normalu

Temperature ne idu često preko 25, a kiše ima i više nego što je uobičajeno u najkišnijem mjesecu u godini. Doduše, ne svugdje. U velikom dijelu Slavonije, ali i Dalmacije, još imamo manjak kišnice u odnosu na višegodišnje prosjeke. Ali, i to ćemo uskoro nadoknaditi.

DANAS

Blagdan je na nekim dijelovima obale i u zaobalju počeo uz grmljavinske oluje, a dobar dio dana nastavit će u sličnom tonu. Radi se ipak samo o izoliranim neverinima, ni blizu onom jesenskom ugođaju od prije nekoliko dana. Od sredine dana pokoji je pljusak moguć i u sjevernijim dijelovima unutrašnjosti, prije svega u područjima uz Savu te u Hrvatskom zagorju.

Najveća vjerojatnost za jače nevrijeme s tučom manjeg zrna je na Banovini i u Šibensko-kninskoj županiji. Vjetar slab, na moru prolazno umjereno jugo. Temperatura uglavnom viša nego jučer. Najtopliji dio zemlje danas će biti Baranja koja će potegnuti i do 27 u hladu, u središnjim predjelima kao i većim primorskim gradovima od 23 do 26, drugdje od 21 do 23 Celzija. Biometeorolozi ipak upozoravaju da promjenjivo vrijeme može nepovoljno utjecati na meteoropate pa su moguća dekoncentracija i bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Srećom, neradni je dan!

SUTRA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sutra zato znatno povoljnije. U cijeloj zemlji suho, vjerojatnost za kratak pljusak je zaista zanemarivo mala, mogući su prije svega u Ravnim kotarima i Sinjskoj krajini, ali i na užem području Kvarnera uključujući i riječko zaleđe. Obilje sunca već od jutra, jugozapadnjak i zapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne umjeren maestral. Već od jutra toplije, maksimumi u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj od 26 do 28, na moru i u unutrašnjosti Dalmacije od 23 do 25, a u Gorskom kotaru i Lici oko 22 °C.

Subota još toplija od petka, cijela će sjeverna unutrašnjost povući do oko 30 stupnjeva, a najtopliji će najvjerojatnije biti Sisak, Osijek i Županja gdje bismo mogli izmjeriti i 31 °C. U dijelu smo godine gdje se predvečer atmosfera ipak još razmjerno brzo hladi pa računajte da će popodnevna vrućina trajati svega tri do četiri sata. Srećom, sparina polako popušta pa će subotnja žega zapravo biti ugodna. Na moru će pak vrućinu ublažiti popodnevni maestral.

Približavamo se ljetnom suncostaju, Sunce je snažno i UV indeks bit će u cijeloj zemlji već vrlo visok, u gorju čak 9. Što zbog karantene, što zbog oblačnijeg vremena posljednjih tjedana, nismo se stigli priviknuti na Sunce pa pazite da ne izgorite.

U nedjelju će ojačati južina, u cijeloj će zemlji biti nešto više oblaka nego u subotu, a najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Pojavljivat će se i pljuskovi, već od jutra upravo na širem riječkom području, a do kraja dana sporadično u cijeloj zemlji.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!