Ostani doma
RTL Vrijeme / Prognostičari kažu

vremenske (ne)prilike

Nevrijeme izazvalo poplave i u Slavoniji, za osječku regiju izdano upozorenje! RTL-ova meteorologinja: Evo gdje se sve očekuje obilnija kiša

'Pozivamo ljude na oprez. Pratite upute službi i nemojte se upućivati u područja gdje se očekuje veliki broj oborina', kaže Igor Milić iz Ravnateljstva civilne zaštite

Nevrijeme je sinoć izazvalo poplave i u Slavoniji. Za kontinentalnu Hrvatsku izdano je narančasto upozorenje, a sutra bi posebno trebali pripaziti stanovnici osječkog područja. 

Dramatično je i u Bosni i Hercegovini, posebno u Modriči, gdje se zbog izljevanja fekalnih voda - ulice moraju dezinficirati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo je samo dio prizora jučerašnjeg nevremena u Novoj Gradiški. Stradalo je 80-ak kuća čiji su podrumi završili pod vodom, kao i ovaj automobil:

30-ak intervencija imali su vatrogasci na području Slavonskog Broda, ali i Belog Manastira gdje su u poplavljenom podvožnjaku zaglavila dva vozila. Zagrebački vatrogasci u svega 10-ak intervencija, imali su jednu specifičnu - spašavanje broda na Savi:

Vezana vijest

Oblaci i kiša

"To je nekakv šlep koji se nalazi na Savi, bio se odvezao pa je prijetio kod Toplane da padne preko slapa", kazao je Miroslav Merćep, zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Za kontinentalnu Hrvatsku izdano je narančasto upozorenje i očekuje se od 50 do 100 litara kiše. Sve budno prate u Hrvatskim vodama. 

"Znači to je područje sisačke, karlovačke, zagrebačke i gospićke regije. To su oborine koje će prije svega izazvati eventualne poplave na bujičnim tokovima jer njihova korita nisu u mogućnosti prihvatiti takvu količinu vode", rekao je Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava.

Posebno bi sutra trebali pripaziti građani samog istoka: 

"Crveno upozorenje je na osječkom području. Znači, tamo se očekuje isto takva oborina koja može izazvati te bujične poplave", kaže Čavlović.

Vezana vijest

Nevrijeme u Osijeku

Iz Civilne zaštite stoga upozoravaju:

"Pozivamo ljude na oprez. Pratite upute službi i nemojte se upućivati u područja gdje se očekuje veliki broj oborina, ako to nije nužno potrebno. I u slučaju bilo kakve potrebe - zatražite pomoć na broj 112", rekao je Igor Milić, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite.

Poplava nije pošteđena ni susjedna BiH. Posebno je teško u općini Modriča gdje su bujične vode blokirale prometnice, poplavile kuće, garaže i trgovine u središtu grada. 

Po ulicama su se izlile i fekalne vode, a sve sanacija otežava kiša koja će padati i narednih dana. 

I sutra za cijelu Hrvatsku vrijedi upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda, prvenstveno zbog količine kiše, nevremena, i jake bure duž obale. 

Vezana vijest

brod

"Prvi i najveći dio pogoršanja bio je sinoć i danas prijepodne. Obzirom na karakter ove visinske ciklone i putanje njezina kruženja, velika vjerojatnost za obilniju kišu u idućih 24 do 36 sati, uz nevrijeme, je na području Slavonije, osobito Posavine, za koju je izdano i crveno upozorenje -  zbog mogućih od 60 do 90 litara po četvornom metru. Nešto manje, od 30 do 50-ak litara, skupit će se tijekom sutrašnjeg dana i u južnijim predjelima središnje Hrvatske, zapadne Slavonije i u Gorskom kotaru", kazala je RTL-ova meteorologinja Željka Pogačić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!