Ostani doma
Sport

OSTALA BEZ NAGRADE

HOO proglasio najuspješnije trenere i sportaše u Hrvatskoj: olimpijska pobjednica Sara Kolak ostala praznih ruku

HOO proglasio najuspješnije trenere i sportaše u Hrvatskoj: olimpijska pobjednica Sara Kolak ostala praznih ruku
Igor Kralj/PIXSELL

HOO-ova Komisija za izbor i proglašenje najuspješnijih sportaša i trenera ove godine podijelila je nagrade najuspješnijim sportašima u Hrvatskoj, no pritom nisu nagradili olimpijsku pobjednicu u bacanju koplja Saru Kolak.

HOO-ova Komisija za izbor i proglašenje najuspješnijih sportaša i trenera ove godine je imala pune ruke posla, tako da će, uz ponešto kompromisa, svi šampioni biti zadovoljni. No, ne i Sara Kolak, koja je jedini nenagrađeni olimpijski pobjednik, piše Varaždinski.hr.

Kompromis je, recimo, mogao biti napravljen tako da olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković podijeli svoju nagradu sa  olimpijskom pobjednicom u bacanju koplja, a Sandri to ne bi teško palo s obzirom da su ona i Sara prijateljice te da Sandra slovi za Sarinu mentoricu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, kompromis je učinjen u druge dvije kategorije - pri izboru najuspješnijeg trenera i u kategoriji najuspješniji par, štafeta ili posada.

Tri trenerska pobjednika Olimpijskih igara podijelili su prvu nagradu, a radi se o Edisu Elkaseviću, Sandrinom treneru i životnom suputniku, Nikoli Braliću, treneru braće Sinković i Edi Fantelu, treneru zlatnog jedriličarskog dvojca Šime Fantela - Igor Marenić, koji je ujedno i Šimin otac. 

Spomenute dvije posade podijelile su nagradu za najuspješniju posadu, tako da ni Sinkovići ni Fantela i Marenići nisu zakinuti. Osim olimpijskih zlata, jedriličari su u istoj godini bili svjetski, a veslači europski prvaci.

S obzirom da su Fantela i Marenić u izboru jedinog dnevnog sportskog lista ostali bez nagrade, koja je pripala fantastičnim Sinkovićima, Fantela i Marenić ovim su dobili zadovoljštinu, kao i Josip Glasnović koji je olimpijski pobjednik u trapu.

Prema izboru novinara Glasnović je osvojio srebrnu medalju, dok je pobjednik u izboru bio osvajač olimpijskog srebra Damir Martin. Prema HOO-ovom izboru, koji se temelji na preciznim kriterijima i tablicama, prednost je dobio Glasnović, a Martin je nagrađen trofejom za fari-play.

"Nastupom na OI u Riju Martin je u u dramatičnoj utrci samaca završio na drugom mjestu, iako je na službenom semaforu neposredno nakon prolaska čamaca kroz ciljnu ravninu osvanulo njegovo ime kao pobjednika. 

Taj događaj uzburkao je i podijelio veslački svijet, no Damirovo ponašanje i stav da 'najvažnija stvar u životu nije pobijediti, već dobro se boriti' oduševio je cjelokupnu sportsku javnost", navodi se u HOO-ovom obrazloženju odluke.

Muška vaterpolska reprezentacija ponijela je naslov momčadi godine za koju su konkurirale samo nacionalne selekcije, no ne i klubovi uključujući i europskog klupskog prvaka Jug.

Najskromnija konkurencija bila je u borbi za naslov najbolje ekipe iako su europske prvakinje u samostrelu, drugoplasirane roniteljice u Svjetskom kupu, drugoplasirane na SP-u u ultramaratonu zaslužuju naklon, kao i pobjednice ovog izbora - karatistice koje su proljetos u Francuskoj osvojile europsko ekipno srebro. 

Najvećim promicateljem Hrvatske u svijetu ove godine je proglašena reprezentacija u Davis kupu koja je osvojila drugo mjesto u tom natjecanju. Da su tenisači u finalu pobijedili Argentinu, postoji velika šansa da bi oni odnijeli i dvije glavne nagrade i to za sportaša godine koja bi pripala Marinu Čiliću i za momčad godine.

Nagrade za promicatelja sporta dobili su televizijski novinar Bruno Kovačević i publicist Jurica Gizdić

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!