Ostani doma
Sport / Automoto

Bio inspiracija mnogima

Tisuće se oprostile od Laude: 'Stajao sam sat vremena, ali definitivno je vrijedilo...'

U lijes je položen u svom trkačkom kombinezonu

Kiši unatoč, pred bečkom katedralom Sv. Stjepana stajalo se satima. Svi su došli odati počast sportskoj legendi, jednom od simbola Austrije, slavnom Nikiju Laudi.

"Stajao sam u redu sat vremena, ali definitivno je vrijedilo", kaže Karl Resch.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi je to put da je u katedrali izloženo tijelo jedne sportske zvijezde. A u lijes je položen u svom trkačkom kombinezonu.

"Kada sam bio mali, on je vozio utrke na današnjem Red Bull Ringu, putovali smo tamo samo kako bismo vidjeli Nikija Laudu. Njegov brzi uspon do slave, njegova osobnost i karakter su ono što nas je povezalo", ističe Karl Fischbacher.

U prepoznatljivoj crvenoj šilterici Lauda je bio inspiracija mnogima.

Do 1976. već je bio osvojio svoj prvi naslov prvaka Formule jedan, a onda mu se dogodila jedna od najgorih nesreća u povijesti tog sporta, kad je u u njemačkom Nir-burg-ringu s 200 kilometara na sat udario u ogradu, zbog čega mu se bolid zapalio.

Pao je u komu, dobio je teške opekline glave, ali i svečenćko pomazanje, jer činilo se da je to njegopv kraj. No 42 dana kasnije, bez jednog uha i s oštećenim plućima ponovno je bio na stazi.

Bio inspiracija mnogima

Tisuće se oprostile od Laude: 'Stajao sam sat vremena, ali definitivno je vrijedilo...'

Prije dvije godine o tome je govorio za RTL.

Možete li se prisjetiti za nas prvenstva iz 1976., sudara i vašeg velikog rivalstva?

"Postoji film koji se zove "Rush", ne znam jeste li ga vidjeli, možete ga pogledati. Postojalo je veliko rivalstvo između mene i Jamesa (Hunt) i usred sezone sam imao strašnu nesreću tako da je to bila teška godina za mene. Mislim da sam izgubio prvenstvo za jedan bod tako da je bilo vrlo blizu", kazao nam je Niki Lauda, bivši svjetski prvak u Formuli.

Nakon toga osvojio je još dva. Nakon toga okrenuo se svojoj aviokompaniji no povukao se nakon što je njegov zrakoplov doživio  nesreću u kojoj su poginule 223 osobe. 

Tko je za vas največi vozač svih vremena?

"Ovisi, ovisi o vremenima. Jako mi se sviđa Senna, a očito je i da Luis radi dobar posao ovih dana", istaknuo je.

A upravo Hemilton i kolege iz Formule 1, ali i cijeli austrijski državni vrh, uključujući i njihovu najveću zvijezdu, došli su mu odati počast  

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!