Sport / Košarka

GORUĆE PITANJE

Trebaju li hrvatskoj košarci stranci? Izbornik Mršić i košarkaška legenda imaju jasan stav

'Prije svega, trebamo se posvetiti onome što mi imamo, napraviti jednu homogenu momčad'

Trebaju li hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji stranci? Otkako su dobili novu priliku za plasman na Olimpijske igre, ponovno se potegnulo pitanje kako pojačati momčad i olakšati si plasman u Tokio. I dok je Dino Rađa izričito protiv stranaca, izbornik Veljko Mršić ne dijeli njegovo mišljenje.

"Taj igrač bi trebao imati poveznice da igra par godina u Hrvatskoj kao što imamo u vaterpolu Xavija Garciju u Jugu i Primorju... Uzimati nekoga tko nikad nije bio u Hrvatskoj... Teško je doći do igrača koji bi bio pojačanje", smatra Mršić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Želju da igra za Hrvatsku izrazio je playmaker Anadolu Efesa Shane Larkin, koji želi na Olimpijske igre, ali vrlo brzo je rekao i da bi rado odjenuo turski dres. Najteže je, kaže Mršić, pronaći stranca koji bi donio razliku na parketu, a da si ga Hrvatska može priuštiti.

"Prije svega, trebamo se posvetiti onome što mi imamo, napraviti jednu homogenu momčad koja će htjeti igrati zajedno. Što imamo od toga dal' treba il' ne treba stranac... FIBA ima to pravilo", naglašava izbornik.

Prema pravilima Fibe dopušten je jedan stranac u reprezentaciji i dok većina zemalja to koristi godinama, u Hrvatskoj su igrala tek dvojica. Amerikanac Dontaye Draper prvo se dobro snašao u Cedeviti pa je pozvan u reprezentaciju. Bio je na dva Eurobasketa, 2013. te 2015. Njegov sunarodnjak Oliver Lafayette pojačao je reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2014. Ako donosi napredak, zašto ne, kaže Andrija Žižić.

"Ja sam u pravilu za stranca ako će nam donijeti dodatnu kvalitetnu koja će nas dovesti do svjetskog ili europskog rezultata. Samo za odraditi neke stvari, to radije da damo potporu našim igračima", kazao je bivši reprezentativac Andrija Žižić.

Hrvatska je dobila poziv za kvalifikacijski turnir uoči Olimpijskih igara u Tokiju. Prema svemu sudeći, igrat ćemo ga bez stranca, s čime se slaže i proslavljeni trener Mirko Novosel.

"Ja sam protiv toga da igraju stranci i mislim da ne trebaju igrati stranci. Imamo talente, neka im se da prilika da se pokažu."

Sa strancem ili bez, hrvatska košarka ima novu priliku. Ova generacija je zaslužuje!

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr! 

Reci što misliš!