Ostani doma
Sport / Ostali sportovi

HNS nije znao za ove dokaze

RTL-ova snimka otkriva: svastika se vidjela dva dana prije utakmice

U javljanju reportera za RTL Danas, 10. lipnja, 48 sati prije utakmice, jasno su se vidjeli obrisi svastike, baš na dijelu na kojem treniraju igrači (što je naknadno utvrđeno uvidom u snimku)

Prvog radnog dana nakon skandala na Poljudu UEFA je i službeno pokrenula istragu protiv Hrvatske. Dok se 16. srpnja ne dozna hoće li reprezentacija biti kažnjena novčano, bodovima ili izbacivanjem s Europskog prvenstva, HNS će se na vatri peći 30 dana.

U javljanju reportera za RTL Danas, 10. lipnja, 48 sati prije utakmice, jasno su se vidjeli obrisi svastike, baš na dijelu na kojem treniraju igrači (što je naknadno utvrđeno uvidom u snimku). I na snimkama RTL-a toga dana, isti slučaj, a dokaz toga je upravo sljedeća snimka: 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uspješna diverzija ili troma reakcija odgovornih?

"Ovo je jedna vrlo ozbiljna diverzija, jako dobro pomno osmišljena i planirana... koja je nastala tada kad je nastala. I tko ju je primijetio, neposrednp prije samog početka utakmice, dakle suećvog zvižduka... čovjek je otišao je li vidljivo u studiju i obavijestio kolegu iz Saveza, a ja sam o tome bio izviješćen i vidio u 11. minuti utakmice", rekao je Zoran Cvrk, HNS-ov povjerenik za sigurnost.

Što mislite, kako će UEFA kazniti Hrvatski nogometni savez zbog 'slučaja svastika'?

Rezultati
  • Visokom novčanom kaznom   9% (64)
  • Oduzimanjem bodova   21% (159)
  • Još jednom utakmicom pred praznim tribinama   8% (59)
  • Izbacivanjem s EURA   46% (339)
  • Zašto bi UEFA uopće kažnjavala HNS?   16% (119)
Vrati se na glasanje

Izbornik tvrdi - ništa nismo vidjeli!

"Nije mi jasno tko to može tako nešto napraviti, što je u tim glavama... meni nije jasno što je to, ne mogu naći odgovor. Tužan sam i nadam se da će to kad-tad stati", rekao je Niko Kovač.

Policija je na nogama, pritisak je velik. Obavljaju se obavijesni razgovori, pregledavaju se nadzorne snimke, a priča se kako je ispitan netko iz policijskih redova.

"Niti jedan policijski službenik nije ispitan niti osumnjičen niti se dovodi u vezu s kaznenim djelom", tvrdi Antonela Lolić, glasnogovornica PU Splitsko dalmatinske.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak, a odluka se može se očekivati 16 srpnja. Iako je najgori scenarij izbacivanje iz kvalifikacija, u Savezu se nadaju blažoj kazni - oduzimanje bodova, još utakmica pred praznim tribinama, plus velika novčana kazna.  

"Ja mislim da će biti kombinirano, da će biti svega. Jedan od odlučujućih čimbenika, po meni, će biti izvještaj službenih osoba. Zatim drugo će biti eventualna istraga koja će pokazati da to nije netko iz obitelji", rekao je Zdravko Mamić, prvi dopredsjednik HNS-a.

Za UEFA-u je zasigurno bitno i da Savez i država  pokažu brzinu i efikasnost, a oni koji surađuju s Nyonom pod time misle: "Makar moralni čin, pa ponuditi, bio bi to fair play", rekao je Zoran Stevanović, suradnik organizacije 'Nogomet protiv rasizma u Europi' (FARE).

Svaka sljedeća domaća utakmica velik je rizik, pa je danas nogometna vlada odlučila: "Split, Hajduk... Dalmacija i Hrvatska nije ono što je viđeno na Poljudu u prvom poluvremenu utakmice. Kukasti križ nije i ne smije biti razlog da nogomer i nogometna priča ide dalje. Nas ne može i ne smije zaustaviti nikakav teroristički čin", rekao je Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a. 

Osim neviđene sramote, tragično je što su igrači napravili posao, na pragu su Eura, a sve uzalud jer kaos vlada u domaćem dvorištu. A sve se moglo spriječiti prije utakmice.  

Vrbanović: 'Mi smo žrtva svega'

U ponedjeljak je preuzeo stadion od Hajduka. Na pitanje je li to njegova odgovornost, za RTL je rekao: "Ne bih se složio da je to tako. Naravno, prije svega treba razgovarati o činjenicama koje su se desila dva dana prije. Prije svega, treniralo se na tom terenu. Nitko nije vidio nikakav signal koji bi upućivao na to".

"Ja osobno sam to vidio na tribinama kad sam bio obaviješten, bila je 7. ili 10. minuta kad nam je sugerirano da obratimo pozornost na taj dio terena. Onaj tko je to uradio, taj divezantski ili teroristički čin, vrlo je dobro znao, da ako bi se znakovlje pojavilo prije utakmice i dan prije utakmice - da bi utakmica bila odgođena. Međutim, potpuno je bilo jasno da je ta kemikalija regirala upravo navečer kad je utakmica već počela", izjasnio se Vrbanović.

A na to koga smatra odgovornim, rekao je: "Ne mislite li valjda da je HNS to sam učinio? Postoji objektivna odgovornost. A subjektivna odgovornost je odgovornost kriminalaca, dakle ljudi koji su napravili ovaj gnjusni čin s ciljem da naštete hrvatskom nogometu i hrvatskoj državi te svakom hrvatskom građaninu koji se u dubini duše osjeća povrijeđenim. Naravno da je sport dobio jednu veliku šamarčinu, ali naravno i hrvatska država. Naravno da smo svi osramoćeni, ali krivce treba nazvati imenom i prezimenom, oni su to učinili, mi smo žrtve toga", dodao je.

Neki traže Vrbanovićevu ostavku, na što je on rekao: "Ne znam zašto. Ako je ovo terorizam, zar ćemo svaki puta kad se desi neki događaj na koji ne možemo utjecati davati ostavke? Ako mislite da je ostavka rješenje svih problema hrvatskog sporta, mi ćemo se svi povući. Kukasti križevi su se dešavali još 2006. Gdje su tada bili čelnici ovoga HNS-a? Ne prihvaćamo nikakvu varijantu da bi navijači to činili zbog romantične borbe za njihova prava, to je stupidno", zaključio je Vrbanović za RTL.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!