Sport / Ostali sportovi

NOVA SANDRA PERKOVIĆ?

Iz Orebića u Dubravu pa do europskog zlata! Marija Tolj za RTL: 'Sanjam olimpijsko zlato'

Već sada je jasno da bi pred još jednom djevojkom iz Dubrave mogle biti velike stvari

Iz Orebića u zagrebačku Dubravu pa do europskog zlata. Hrvatska je dobila novu sjajnu bacačicu diska. Njezino ime je Marija Tolj, ima samo 19 godina i već nakon prvog velikog uspjeha uspoređuju ju s njezinim najvećim uzorom - Sandrom Perković.

Jedan ovakav hitac bio je dovoljan. Disk je odletio 62 metra i 76 centimetara, a ona je postala europska prvakinja.  

"Sretna i zadovoljna, naravno, ali opet to je sad iza nas već lagano i treba se truditi i raditi nove rezultate", kaže u razgovoru za RTL.

Da, Marija Tolj ovako govori nakon što je u Švedskoj na prvenstvu do 23 godine konkurenciju pomela za 5 i pol metara. I osobni rekord popravila za dva. A prošlo je tek deset dana.  

Trener vjeruje da njezin disk može letjeti još dalje

"Kad se sve to izdogađalo otišla sam na brzinu na mobitel, vidjela sam jako puno čestitki i svega, a u tom trenutku uopće nisam o tome razmišljala. Nisam uopće znala što se događa, što se dogodilo. To je bilo iznenađenje za mene", ističe. 

Ali njezin trener koji je u ovoj disciplini i sam osvajao medalje, vjeruje da njezin disk može letjeti još dalje.

"Može biti jako dobra. Ona ima sve. Fizičke sposobnosti, ima dosta dobru psihu, dosta dobru glavu, na velikim natjecanjima može biti na vrhu što i planiramo naravno", jasno će trener Marije Tolj Roland Varga.

Prije pet godina otkrio ju je pokojni Ivan Ivančić pa preuzeo Varga. No kada je Orebić na Pelješcu zamijenila Zagrebom disk joj nije bio prvi izbor.

"Pa na početku je zapravo kugla bila moj odabir, ali trener je inzistirao da probam disk bacati i kad sam probala tada se rodila ljubav već lagano prema disku", ističe.

U njezinim godinama i Sandra Perković uzela je juniorsko europsko zlato. Ali s 30 centimetara kraćim hicem. 

"Drago mi je što me uspoređuju sa Sandrom"

Najbolja diskašica svijeta Mariji je jedini uzor, a trenutno ih dijeli - osam i pol metara. 

"Pa ja se nadam da ću biti njezina nasljednica, neću ništa govoriti unaprijed, ali drago mi je što me uspoređuju s njom jer ona je ipak velika sportašica i ja ju cijenim i kao osobu i kao sportašicu. Dosta puta mi je pomogla i što se tiče savjeta i sve i naravno to mi je uzor", kaže.

Uzor i po dvije zlatne olimpijske medaljama.

"Naravno, sanjam o olimpijskom zlatu. To je nekako moj najveći cilj koji želim ostvariti", iskreno će. 

Normu za Olimpijske igre još nema, ali ima za Svjetsko prvenstvo u Dohi. I bit će u listopadu to njezin prvi seniorski test. I već sada je jasno da bi pred još jednom djevojkom iz Dubrave mogle biti velike stvari.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!