Ostani doma
Sport / SP Rukomet 2019

Slike za pamćenje

Završilo je Svjetsko prvenstvo: Ovo je osam trenutaka koje ćemo pamtiti

Završilo je Svjetsko prvenstvo: Ovo je osam trenutaka koje ćemo pamtiti

Ispratili smo 26. Svjetsko rukometno prvenstvo, a ovo su trenuci koje ćemo pamtiti iz Njemačke i Danske

1. Angolska senzacija

AP Images

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Već drugog dana vidjeli smo najveću senzaciju cijelog turnira. Po većini kriterija najslabija reprezentacija srušila je svjetskog doprvaka iz 2015. godini koji je pola minute prije kraja vodio s 23:22 da bi Afrikanci sa sirenom zabili za pobjedu. Nestvarne scene slavlja definitivno će ostati upamćene kao jedna od najvećih priča ovog SP-a.

2. Ujedinjena Koreja

AP Images

Sjeverna i Južna Koreja prvi su put pod istom zastavom nastupile na svjetskoj smotri. Sjeverna nikad, štoviše, nije, pa je i logičnije što je dala samo četiri igrača u reprezentaciji kojoj je IHF dopustio da ih ima 20 na raspolaganju, a ne 16 kao ostali. Jedini nisu imali službenu himnu koju je zamijenila korejska narodna pjesma Arirang.

3. Kockasti München

AP Images

Dvije skupine SP-a održavale su se u Njemačkoj, ali ne bi čovjek to rekao za onu u kojoj je igrala Hrvatska. I kad je igrala. Hrvatski navijači ispunjavali su kockicama Olimpijsku dvoranu u Münchenu gdje je Hrvatska ostvarila svih pet pobjeda, uključujući onu nad europskim prvakom Španjolskom, dok je u Kölnu već bila nešto drugačija priča.

4. Dolazak Karabatića

AP Images

Kada ga je Didier Dinart uvrstio na širi popis, vjerovali smo da je to samo dobra fora starog dobrog Didija jer su prošla tek dva mjeseca od operacije stopala kojemu je za oporavak prognozirano šest tjedana. I onda se Karabatić ukazao u Berlinu i makar smo ga navikli gledati daleko ubojitijeg, čovjek je donio Francuzima broncu. Da bismo riječ rekli.

5. "Sudačka pljačka"

AP Images

Njemačka je pobijedila Hrvatsku i izbacila je iz polufinala, ali o suđenju se pričalo još danima kasnije. (Ne)pravdu koji su dijelili danski suci Lino Červar prozvao je pljačkom, HRS ih je tužio odgovornim institucijama zbog "izravnog nanošenja štete", a Mads Hansen i Martin Gjeding odsudili su još samo utakmicu za sedmo mjesto.

6. Rekord gledanosti

AP Images

I prije nego su se odigrala polufinala i utakmica za treće mjesto, ovo Svjetsko prvenstvo porušilo je sve rekorde gledanosti. 90 dotad odigranih utakmica u šest je arena gledalo 837 tisuća navijača. I prijašnji rekord stvorili su Nijemci, ali tada u vlastitoj organizaciji 2007. godine kada su u dvorane privukli 750 tisuća gledatelja. Tada su bili i prvaci.

7. Oproštaj legendi

AP images

Ovaj SP bio je posljednji za nekoliko legendi. Laszlo Nagy već se oprostio prije godinu i pol pa će se sada još jednom, Luc Abalo najavio je odlazak nakon OI-ja u Tokiju, tada bi mogao i Gigou, Kiro Lazarov još se nije oglasio, ali u Egiptu, ako se tamo Makedonija plasira, bit će u 41., a teško da ćemo ondje vidjeti i Entrerriosa, Aguinagaldea...

8. Prvo dansko zlato

AP Images

U dvije i pol godine Danci su osvojili dva zlata koja nisu nikad. U Riju su uzeli olimpijsko, a sada na domaćem terenu u četvrtom pokušaju i svjetsko. Teško se sjetiti kada je netko tako dominantno otišao do kraja, deset utakmica - deset pobjeda, a posebno su impresivne bile posljednje dvije nad Francuskom i Norveškom.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vrijeme je za rukomet!

Reci što misliš!