Ostani doma
Sport / Tenis

'Slučaj Đoković'

Saslušanje gotovo: Đoković ponovno u pritvoru, konačna odluka sutra ujutro

Saslušanje gotovo: Đoković ponovno u pritvoru, konačna odluka sutra ujutro
Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Srpskog tenisača čeka sastanak s imigracijskim vlastima s početkom u 22 sata po hrvatskom vremenu. Đoković je završio i u pritvoru...

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković ponovno je završio u australskom pritvoru nakon što mu je sudac odlučio otkazati vizu već drugi put od ulaska u Australiju. Konačnu odluku o sudbini srpskog tenisača znati ćemo sutra ujutro...

Đoković će u 22 sata po hrvatskom vremenu prisustvovati novom sastanku s imigracijskim vlastima. Međutim, sastanak će dočekati u pritvoru, čemu se žestoko protivio tenisačev odvjetnik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dobro je poznato kako je Đoković završio u pritvoru pri dolasku na australsku zračnu luku 6. siječnja. Tamo je proveo nekoliko dana, a u ponedjeljak ujutro sudac Kelly pustio je Đokovića na slobodu.

Činilo se da će Đoković dočekati Australian Open, posebno uzevši u obzir da se našao u ždrijebu turnira. Međutim, australske vlasti čekale su uistinu posljednji tren da dodatno zakompliciraju ovu situaciju, koja je već ostavila veliku mrlju na Australiju, ali i na tenis.

 

12.49 Suđenje je nastavljeno i odlučeno je da Novak ide u pritvor do jutra

Sudac je odlučio kako Novak Đoković ide u pritvor u smještaj kod svoga odvjetnika gdje će biti do jutra kada će biti ponovno saslušanje. Novak Đoković će večeras na sastanak s imigracijskim službenicima.

Novaku Đokoviću je otkazana viza po drugi put! 

12.02 Sudac privremeno prekinuo saslušanje

Sudac Kelly je uzeo pauzu kako bi razmislio o argumentima obje zainteresirane strane u ovom procesu te će uskoro objaviti odluku.

11.50 Đoković večeras na sastanku s vlastima, do tada ostaje na slobodi

Prvi tenisač svijeta bi večeras u 22 sata po našem vremenu trebao prisustvovati sastanku s imigracijskim vlastima, a do tada ne bi trebao ići u pritvor. Đokovićev odvjetnik se protivi smještanju njegovog klijenta u imigracijski hotel i daje argumente protiv tog prijedloga. 

Vezana vijest

Novak Đoković

11.45. Nema deportacije dok sud ne donese konačnu odluku

Riječ je dobio i odvjetnik države koji je potvrdio da neće tražiti deportaciju prije odluke suda. Kazao je da nema ništa protiv da slučaj ostane kod suca Kellyja. Također traži da ga se odvede u hotel za migrante sugerirajući da tamo postoji prostorija u kojoj će sa svojim odvjetnicima raditi na slučaju. 

11.35. Rasprava ide dalje

Sudac Kelly traži dokaze o razlozima ukidanja vize i potencijalne deportacije. Odvjetnik Wood tvrdi da su dokazi u suprotnosti s argumentima koje je delegat iznio na aerodromu. Također, tvrdi da je ministar nije razmišljao kakve će posljedice u javnosti imati istjerivanje Đokovića iz zemlje već da je donio odluku iz straha da se ne razbukta antivaksersko raspoloženje.

11.20. Tenisač sutra na sudu

Novak Đoković će se sutra pojaviti na sudu, a nakon toga će se nastaviti postupak. Tenisačev odvjetnik izrazio zabrinutost činjenicom da je ministar otezao s odlukom čak četiri dana nakon inicijalne odluka. Wood sugerira sucu da zadrži slučaj na Okružnom sudu kako bi se sprijećio gubitak vremena i potvrdio je da njegov klijent nije vraćen u pritvor. Wood je tražio da saslušanje ne traje dulje od 60 minuta. 

Vezana vijest

đoković

11.10. Sudu se obraća Đokovićev odvjetnik

Đokovićevi odvjetnici najavili podnošenje žalbe kroz sat vremena te su tražili poništavanje odluke o ukidanju vize. Nick Wood izrazio bojazan da bi odgađanje suđenja stvorilo probleme zbog malo vremena koje Đoković ima do početka Australian Opena.

11.06. Sudac predložio kratku zabranu deportacije

Sudac Kelly je napomenuo da bi slučaj mogao proslijediti Federalnom sudu, ali smatra da ne bi bilo korektno da slučaj rješava dežurni sudac u ovo doba dana. Također, predložio je kratku zabranu deportacije do subote u 16 sati po lokalnom vremenu.

11.00 sudac Anthony Kelly prolazi kroz prijašnje faze slučaja

Sudac podsjeća na prethodni postupak te spominje detalje sa suđenja od prije nekoliko dana kada je sugerirano da bi ministar za imigraciju mogao ponovno ukinuti Đokovićevu vizu

10.55 Počelo saslušanje Novaku Đokoviću

10.05 Australski mediji: "Đoković opet u pritvoru?"

 Australski The Age mediji navode kako postoji velika mogućnost da Novak Đoković ponovno završi u imigracijskom hotelu.  Automobil sa zatamnjenim staklima napustio je ured Đokovićevih odvjetnika odmah nakon  odluke ministra za imigracije . Još se ne zna je li se u njemu nalazio najbolji tenisač svijeta.

9.30 Oglasio se i premijer Australije

Cijelu situaciju komentirao je i australski premijer Scott Morrison

"Shvaćam zašto je ministar nakon pažljivog razmatranja donio odluku o ukidanju vize Đokoviću. Pandemija koronavirusa je bila nevjerojatno teška za svakog Australca, ali mi smo se držali zajedno i zajedno postigli da imamo jednu od najnižih smrtnosti i jednu od najjačih ekonomija uz najveću stopu procijepljenosti. Podnijeli smo mnoge žrtve i s pravom se očekuje da se zaštititimo."

8.05 Đokoviću opet odbijena viza

Najboljem svjetskom tenisaču Novaku Đokoviću je, kako prenose australski mediji, odbijena viza.

Ministar Alex Hawke donio je odluku kojom "u interesu zdravlja i javnog interesa" srpskom tenisaču poništava dozvolu za ostanak u Australiji.

Đoković i njegov odvjetnički tim imaju pravo na žalbu no velika je vjerojatnost da će propustiti prvi Grand Slam sezone.

"Iskoristio sam svoje ovlasti Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Đoković imao. Odluka je bazirana na zdravstvenim i ostalim temeljima koji su u javnom interesu. Ova odluka je uslijedila nakon naloga Saveznog i okružnog suda da, od 10. siječnja, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažljivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova, australske granične snage. Morrisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u doba pandemije", stoji u odluci ministra Hawkea.

Podsjećamo kako je Đoković u ponedjeljak dobio žalbeni postupak na odluku o odbijanju vize na Saveznom okružnom sudu te je sudac Anthony Kelly poništio odluku o ukidanju vize i naredio da se Đoković pusti iz pritvora u roku od pola sata te da mu se vrati putovnica. Tad je izgledalo da je srpskom tenisaču otvoren put prema 21. Grand Slamu već na Australian Openu.

Vezana vijest

Novak Đoković

Već u ponedjeljak je bilo jasno da može doći do novog preokreta, jer je na potezu bio ministar migracije Alex Hawke koji ima diskrecijsko pravo poništiti vizu što je on danas i učinio.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!