Ostani doma
Sport / Zanimljivosti

Miraitowa i Someity

Predstavljene maskote OI u Tokiju: Evo što njihova imena znače

Predstavljene maskote OI u Tokiju: Evo što njihova imena znače
AP

U glasačkom procesu za izbor maskota sudjelovali su učenici iz 16.769 osnovnih škola

Miraitowa i Someity imena su maskota sljedećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će biti održane u Tokiju 2020. godine, a izabrali su ih učenici osnovnih škola u Japanu, objavili su u nedjelju organizatori Igara.

Radi se o likovima futurističnog izgleda, izrazito velikih očiju, čija je osnovna boja bijela. Maskota OI 2020. je Miraitowa i po sebi ima elemente plave boje, dok je maskota POI 2020. Someity prošarana ružičastim elementima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U glasačkom procesu za izbor maskota sudjelovali su učenici iz 16.769 osnovnih škola, u kojima je bilo ukupno 200.000 razreda. Svaki je razred imao jedan glas. Miraitowa i Someity su dobili 109.041 glas.

Maskote OI i POI 2020. nazvane Miraitowa i Someity

U opisu olimpijske maskote stoji da Miraitowa "utjelovljuje tradiciju i inovaciju" jer ima "staromodni šarm koji se odnosi na tradiciju, ali donosi i duh visoke tehnologije". Također je istaknuto kako "ima istančan osjećaj za pravednost i iznimnih je atletskih sposobnosti". Miraitowa ima posebnu moć da se trenutačno može preseliti bilo gdje. 

Paraolimpijska maskota Someity odlikuje se "profinjenom unutarnjom snagom, ima meko srce i izraženu ljubav prema prirodi. Može razgovarati s kamenjem i vjetrom, a ima i sposobnost pomicanja predmeta samo pogledom. Obično je vrlo smirena, ali može postati iznimno snažna kad je to potrebno." 

U duhu dobro poznatih likova iz mnoštva japanskih crtanih filmova, koji su se paralelno razvili u vrlo profitabilne društvene igre, i ove maskote imaju nadnaravne moći, a od njih se također očekuje da organizatorima donesu pozamašnu zaradu u raznoraznim oblicima: kao plišane igračke, plastične lutke i pojavljivanjem na mnogobrojnim proizvodima koji će biti u prodaji kao suveniri.

Miraitowu i Someity osmislio je 43-godišnji japanski dizajner Ryo Taniguchi.

 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!