Ostani doma
Sport / Zanimljivosti

Posebno u tinejdžerskoj dobi

Ovo bi vam moglo ugroziti brak: Roditelji čije je starije dijete djevojčica imaju veću šansu da se razvedu

Ovo bi vam moglo ugroziti brak: Roditelji čije je starije dijete djevojčica imaju veću šansu da se razvedu
Shutterstock

Otkriveno je da se rizik od razvoda pojavljuje tek u tinejdžerskim godinama prvorođene djevojčice

Istraživanja provedena u Americi 1980-ih pokazuju da parovi imaju veće šanse za razvod ako im je prvorođeno dijete djevojčica.

U to su vrijeme znanstvenici nagađali da je to samo fenomen "preferencije sina", koji se u svom najekstremnijem obliku manifestira kao selektivni pobačaj ili djecoubojstvo ženskog potomstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rad objavljen u časopisu Economic Journalu pobija tu ideju.

Vezana vijest

Potraga

Prvorođene djevojčice zaista povećavaju rizik od razvoda

U knjizi "Kćeri i razvod" Jan Kabatek i David Ribar potvrđuju da prvorođene djevojčice zaista povećavaju rizik od razvoda roditelja, kako u Americi, tako i u Nizozemskoj.

Međutim, za razliku od prethodnog rada, njihova studija je uključila i učinak dobi djevojčice. Otkriveno je da se rizik od razvoda pojavljuje tek u tinejdžerskim godinama djevojčice.

Kćerke i očevi idu jedno drugome najviše na živce

Dr. Kabatek tvrdi da je starost djeteta važnija od spola te smatra da se roditelji više svađaju oko odgoja kćeri tinejdžerica nego sinova tinejdžera.

U Nizozemskoj će se do trenutka kada njihov prvorođeni navrši 18 godina razvesti 20,12 posto parova ako je to dijete sin, u usporedbi s 20,48 posto ako je kći. No, kada je dijete u dobi između 13 i 18 godina, ta razlika doseže i do pet posto.

Vrhunac od devet posto se doseže kad dijete ima 15 godina.

Vezana vijest

5. Imaju sarkastične komentare o partneru tijeklom fotkanja - kad par svađa na vjenčanju, stvari će se samo i najvjerojatnije dovesti do razvoda. Neki parovi kažu da se samo šale, ali obično postoji dublji razlog iza svake šale

Ankete potvrđuju da kćerke i očevi idu jedni drugima najviše na živce.

Oni također pokazuju da se roditelji kćeri tinejdžerica više prepiru oko roditeljstva nego roditelji sinova, te da majke kćeri tinejdžerice prijavljuju znatno više neslaganja sa svojim partnerima oko novca i postaju otvorenije ideji razvoda.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!