Ostani doma
Sport / Zanimljivosti

300 sunčanih dana

Tražite destinaciju u kojoj biste proveli godišnji odmor? Možda imamo rješenje

Tražite destinaciju u kojoj biste proveli godišnji odmor? Možda imamo rješenje
PROMO

Dobra provedba mjera za suzbijanje epidemije omogućila je malteškim vlastima odustajanje od ranije donesene odluke da u državu mogu ući samo cijepljene osobe

U okolnostima kada je u dobrom dijelu europskih država na snazi zabrana putovanja zbog korone, izbor zemalja u kojima možete bez prevelikih komplikacija provesti godišnji odmor je prilično sužen. No, dobra vijest je to da je među zemljama koje su bez obzira na cijepljenje omogućile ulazak još jedna omiljena turistička destinacija, otočna država Malta

Uz fantastičnu klimu zbog koje Malta ima 300 sunčanih dana u godini, ovo sredozemno otočje posjetiteljima nudi mnoštvo kulturnih sadržaja, arheološka nalazišta iz razdoblja Starog Rima, Bizanta, Kartage i drugih fascinantnih povijesnih razdoblja. Za one koji vole istraživati morske dubine i živopisan svijet podmorja, Malta je top destinacija jer je otočje bogato podzemnim špiljama, grebenima i olupinama, a programi ronjenja prilagođeni su početnicima, ali i iskusnijim roniocima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poučeni iskustvom od prošle godine kada je turistička sezona žestoko podbacila, Malta se na vrijeme počela pripremati za nadolazeću turističku sezonu i učinila sve što je u njezinoj moći kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Malteška vlada strogo je provodila epidemiološke preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), što je dalo dobre rezultate u vidu malog broja oboljelih i preminulih od koronavirusa. „Malta je na dobrom putu i bila je zemlja za primjer drugima u borbi protiv COVID-19“, objavio je na Twitteru krajem ožujka regionalni direktor WHO-a Hans Kluge.

Malta je na vrijeme proglasila lockdown za sve stanovnike starije od 65 godina kao i za ljude koji žive u istom kućanstvu. Osim toga, Malta je u suradnji s Svjetskom zdravstvenom organizacijom uložila znatne napore u jačanje primarne i bolničke zdravstvene skrbi. Odmah se krenulo u provođenje programa cijepljenja, pa je tako do danas, prema dostupnim procjenama, oko 40 posto stanovništva primilo barem jednu dozu cjepiva. Prema posljednjim dostupnim informacijama, na Malti je 15. travnja 2021. evidentirano svega 55 novozaraženih slučajeva, čime se ova zemlja svrstala u društvo država s najmanjim prirastom novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Na Malti je do 11. travnja bio na snazi polu-lockdown tijekom kojeg su škole, trgovine osim onih sa živežnim namirnicama i ugostiteljski objekti bili zatvoreni, a kafići i klubovi ne rade još od listopada prošle godine. Dobra provedba mjera za suzbijanje epidemije omogućila je malteškim vlastima odustajanje od ranije donesene odluke da u državu mogu ući samo cijepljene osobe. Umjesto toga, putovanje na Maltu bit će od 1. lipnja omogućeno svima bez obzira na cijepljenje, a jedini uvjet za ulazak u zemlju je negativni PCR COVID test koji će putnici morati obaviti prije prelaska granice.

U svojem obraćanju javnosti, ministar turizma i zaštite potrošača Clayton Bartolo je istaknuo da je Vlada potpisala ugovore s 18 zrakoplovnih kompanija koje će ovoga ljeta, od lipnja letjeti na Maltu, s time da je među tih 18 i domaća Air Malta, a četiri aviokompanije su nove. Na taj način, Malta će obuhvatila 70 posto od ukupnih putničkih ruta koje su bile operativne 2019. godine, odnosno prije početka pandemije. Intenzivno se radi i na uspostavljanju brodskih puteva, pa malteške vlasti najavljuju kako će za pristanak kruzera i ostalih brodova otvoriti 34 pomorske luke.

Malta je još od ožujka u pregovorima s Europskom komisijom oko uvođenja zelenog certifikata, odnosno COVID putovnica koje bi olakšale kretanje cijepljenim osobama bez ikakvog ograničenja. Za više informacija o turističkim sadržajima i preporukama za putovanje, posjetite internetsku stranicu: https://www.visitmalta.com/en/home.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!