Ostani doma
Šprajcov i Mojmirin komentar

OD VREĆICA DO MREŽA

Komentar Šprajca: 'Europskim birokratima ne pada napamet zabraniti korištenje ribarskih mreža. Zagađenje onda nije važno'

Ministar Ćorić navodi kako je ovo prvi korak, a u narednom razdoblju i drugi tipovi vrećica će se polako povlačiti

Ekološka svijest svakog dana sve više napreduje pa od prvog dana Nove godine više nećemo smjeti ni koristiti ni proizvoditi lagane plastične vrećice. 

Zasad nisu u pitanju sve vrećice, nego samo one najtanje od 15 do 50 mikrona. Zakon stupa na snagu nakon dvogodišnje odgode, a u tom roku su se proizvođači i distributeri, kaže resorni ministar Ćorić, mogli prilagoditi.

Cilj je da građani kao prije 50 godina što više koriste višekratne vrećice, pletene cekere po mogućnosti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hvalevrijedna inicijativa, ali kada je već brižni ministar spomenuo plastične vrećice i zagađenje mora, ima u vezi toga jedna zgodna informacija koju čak i ekološke udruge rijetko ili nikako ističu, a političari, kako hrvatski tako i europski, uopće ne ističu.

Vezana vijest

šprajc komentar 3


Naime jedan od najvećih zagađivača mora i oceana plastikom su - ribari. Jer od svog plastičnog smeća koje završi u moru pojedinačno je najviše odbačenih i potrganih ribarskih mreža. I ne samo to, odbačene ribarske mreže jedan su od najštetnijih oblika zagađenja plastikom. 

Utvrđeno je da su četiri puta štetnije od svih ostalih oblika zagađenja plastikom. Krupnije morske ribe koje progutaju dijelove mreže umiru u strahovitim mukama, a one manje ribe umiru u njih zapletene. Naravno europskim birokratima ne pada napamet ograničiti ili zabraniti korištenje ribarskih mreža jer riječ je o industriji od nekoliko milijardi eura koja zapošljava tisuće ljudi pa onda zagađenje mora više nije tako važno.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!