Tech

Propalo obećanje

Facebookovi alati za prepoznavanje lažnih vijesti uopće ne funkcioniraju, tvrde novinari

Facebookovi alati za prepoznavanje lažnih vijesti uopće ne funkcioniraju, tvrde novinari
Thinkstock

Novinari su, naime, odlučili progovoriti godinu dana nakon kolaboracije. Njihov bijes potaknuli su određeni natpisi

Novinari zaposleni u Facebooku potvrdili su kako su alati za prepoznavanje lažnih vijesti na toj društvenoj mreži u potpunosti neuspjeli, piše The Guardian.

Nekoliko zaposlenika zaduženih za provjeru točnosti podataka te koji rade u nezavisnim medijima u suradnji s Facebookom kazali su kako strahuju da je njihov odnos s tom tvrtkom stvorilo sukob interesa zbog čega su drugi mediji sada onemogućeni kritizirati ulogu Facebooka u širenju dezinformacija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadodali su da je Facebook odbio otkriti podatke kako bi se spriječilo širenje lažnih vijesti. 

Novinari su, naime, odlučili progovoriti godinu dana nakon kolaboracije. Njihov bijes potaknuli su natpisi kako su platforme društvenih mreža odgovorne za široko plasiranje lažnih vijesti i propagande tijekom predsjedničkih izbora. 

"Imam osjećaj da to uopće ne funkcionira. Lažne vijesti i dalje postaju viralne te se šire brzinom munje", požalio se jedan od novinara koji provjerava činjenice za Facebook. Njemu je, poput mnogih drugih zaposlenih, bilo zabranjeno progovarati javno zbog suradnje s tom društvenom mrežom.

"Gledaju na nas (Facebook) kao na one koji će raditi posao za njih. Imaju veliki problem, a oslanjaju se na druge organizacije da čiste za njima", nadodao je.

Problem je i u tome što je Facebook prošlog prosinca napravio preveliku hajku oko novih alata koji na koncu - nisu uspjeli, piše The Guardian.

 

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!