Tech

novi digitalni koncept

Ban Jelačić oživio i išetao s novčanice: direktor tvrtke Delta Reality progovorio o svojoj novoj aplikaciji

Ban Jelačić oživio i išetao s novčanice: direktor tvrtke Delta Reality progovorio o svojoj novoj aplikaciji
Facebook screenshot

Direktor tvrtke Delta Reality Darian Škarica za Vijesti.hr je progovorio o mobilnoj aplikaciji Hrvatski Velikani, koja oživljava likove s hrvatskih novčanica

Tehnologija proširene stvarnosti, kraće nazivana AR, sve je dostupnija i njezina primjena sve je češća u svakodnevnom životu, iako je za mnoge još uvijek previše apstraktan pojam, posebice kad se radi o području Hrvatske

No, tim zagrebačke tvrtke Delta Reality odlučio je približiti ovaj koncept hrvatskim građanima, pa ke tako razvio aplikaciju za iOS i Android OS imena 'Hrvatski Velikani', koja pomoću AR tehnologije oživljava likove s hrvatskih novčanica. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radi se o aplikaciji koja, skeniranjem novčanica kroz kameru, stvara animaciju na kojoj velikani s novčanica ožive, počinju se kretati kroz prostor te govoriti, otkrivajući zanimljive trenutke iz hrvatske povijesti. 

O cijelom konceptu i ideji za Vijesti.hr je progovorio Darian Škarica, direktor tvrtke Delta Reality, koja je razvila ideju. 

"Koncept za ovu aplikaciju smo razvijali kroz posljednjih devet mjeseci. Ono što smo prvi u svijetu napravili jest proširenje virtualne stvarnosti putem AR naočala, koje naša firma također ima u ponudi. Primjerice, u Savićenci u Istri smo napravili koncept u kojem vi hodate pokraj crkve, a na vašim naočalama se pojavi kovač koji udara po nekom materijalu, počnete šetati dalje, otvara vam se portal u prošlost i slične stvari. Htio sam omogućiti korisnicima koji nisu previše zainteresirani za ovakve stvari da na jednostavan način isprobaju AR. Mobilna aplikacija bila je idealno rješenje."

Cilj njihovog projekta, kako kaže, nije zarada, već samo upoznavanje i edukacija šireg građanstva. 

"Nemamo plan monetizacije aplikacije, njezina svrha je čisto edukativna, želimo da se ljudi s ovih područja malo više upoznaju s virtualnom stvarnošću i svim mogućnostima koje ona nudi."

Kako je ideja krenula od novčanica, zanimalo nas je može li se ista ideja primjeniti i na kovanicama.

"Razmišljali smo i o tome, no biti će teško. Najveći problem kod kovanica jest taj što su one prerefleksivne. U slučaju da uspijemo, životinje bi počele izlaziti iz kovanica. Međutim, što se tiče Hrvatskih velikana imamo još brojnih ideja. Nadamo se da ćemo razviti koncept u kojem, kad velikan izađe iz novčanice, vi ćete s moći slikati s njime, ili ćete se moći slikati pa da se vaše lice pojavi na novčanici."

Škarica tvrdi kako bi koncept AR naočala, dakle onaj u kojem stvarnost oko vas oživljava, uskoro mogao biti primjenjiv i putem mobitela.  

"I na tome radimo, no ne mogu vam sa sigurnošću još ništa potvrditi, rezultate ćemo znati kroz nekoliko mjeseci." 

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!