Tech

digitalna forenzika

Malo drugačija forenzika: 'plavci' uhvatili dilere droge zahvaljujući slikama otisaka prstiju iz WhatsAppa

Malo drugačija forenzika: 'plavci' uhvatili dilere droge zahvaljujući slikama otisaka prstiju iz WhatsAppa
Thinkstockphotos.com

Umjesto da klasično prikupljaju forenzičke dokaze i otiske prstiju na predmetima, istražitelji su obratili pozornost na fotografije iz WhatsAppa te iz njih uspjeli izolirati djelomične otiske prstiju

Zanimljiv kriminalistički slučaj povezan s digitalnom forenzikom dogodio se nedavno u Walesu. Tamošnja policija u jednom je pretresu kuće u kojoj su živjeli dileri zaplijenila, među ostalim, i jedan mobitel, javlja BBC. Naime, u mobitelu su pronašli veći broj WhatsApp poruka koje su dileri slali svojim klijentima pa je istražiteljima palo na pamet potvrditi identitet ljudi koji su te poruke slali. 

Umjesto da klasično prikupljaju forenzičke dokaze i otiske prstiju na predmetima, velški su istražitelji obratili pozornost na fotografije iz WhatsAppa te iz njih uspjeli izolirati djelomične otiske prstiju i usporediti ih s bazom podataka. Naime, na fotografijama je bilo vdijeljivo da su dileri kupcima znali slati slike ecstasy tableta koje im nude, a koje su slikane na njihovim vlastitim dlanovima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako snimljeni otisci prsta nisu bili potpuni, uz druge dokaze iskorišteni su za potvrdu identiteta dilera i u konačnici su doveli do uhićenja čak 11 osoba povezanih s operacijom prodaje opojnih droga, prenosi BBC. Od sada će policija u Walesu prilikom svake pretrage mobitela dodatnu pozornost obraćati i na fotografije poput ovih, jer se pokazalo kako mogu biti iznimno korisne, napomenuli su "plavci".

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!